Umeå filmfestival: sammanfattning

Då var Umeå internationella filmfestival 2004, som det fullständiga namnet är, över för denna gång. Här kommer en lite sammanfattning av vad jag sett och skrivit om, alla 13 visningar jag var på finns recenserade.

Filmer sedda under Umeå filmfestival 2004, i kronologisk ordning:

 • Älska om du vågar
  Kul, underhållande och fransk på det där viset som bara franska filmer verkar kunna vara.
 • Arahan
  Mäktig wire-action och kampsport men framförallt med kul humor, från Sydkorea.
 • Blind flight
  Starkt och välspelad film om att sitta i fångeskap som kidnappade, en irländare och en britt. Från Storbrittanien.
 • Den sista jungfrun
  Konstig film som ville mycket, men ändå rätt bra som ett slags drama, från Filippinerna.
 • Shortissimo
  Som oftast är det några av kortfilmerna som är riktiga guldkorn.
 • Dagbok från en motorcykel
  Mycket bra om en livsavgörande färd för en blivande frihetskämpe, genom Sydamerika på femtiotalet.
 • Rött guld
  Tyvärr alldeles för seg film om livet för en kille i Iran och skillnaderna mellan de som har och de som inte har.
 • Wonderful days
  Fantastiskt snyggt animerat actionäventyr från Sydkorea.
 • Falla vackert
  Rolig svensk film om svenssonfamiljen i kris som flyr verkligheten med hjälp av en colombian.
 • Ghost
  Isande skräckfilm från Sydkorea som man verkligen blir rädd av. Verkligen.
 • De-Lovely
  Underbar och oväntat gripande musikalfilm om Cole Porters liv, från USA.
 • 15
  Verkligen annorlunda skildring av den bisarra värld några utstötta 15-åringar i Singapore lever i.
 • Populärmusik från Vittula
  Varm och härlig skildring av uppväxt i Tornedalen på 60- och 70-talet. Även med mörka tunga sidor men ännu mera humor och skratt.

Det var årets filmer. Ingen film var en riktig klockren fullträff, men många filmer var däremot bra och värda pengarna och tiden man lagt på dem, vissa riktigt bra. Följ länkarna ovan för att läsa mer om vaje film. Det är alltid så kul att få se film från andra delar av världen också, än de framförallt amerikanska och engelska filmer vi vanligtvis ser i Sverige. Men även de två svenska filmerna jag såg i år var bra och underhållande.

Förutom filmerna har jag även skrivit en del annat som rör filmfestivalen. Innan filmfestivalen började hade jag förstås planerat vilka filmer jag skulle se, och även framfört kritik mot valet av webbteknik på filmfestivalens hemsida. Efter filmfestivalen presenterade jag några trender jag uppmärksammat.

Som vanligt förekommer det en del strul i biljettkassorna, några av filmerna man sett fram emot utgår och sånt. Men samtidigt bjuds man på massor av bra film och en sak som inte strular det är själva visningarna. På den punkten sköter sig de som jobbar för festivalen utmärkt. I år flöt allting på klockrent, sånär som på ett litet videoband som strulade på en av kortfilmerna.

Själva avslutningen var som vanligt en lite tafatt historia som definitivt inte är repeterad i förväg. Men det hör till, även om vissa som bara kom för att se Populärmusik från Vittula skruvade på sig en del. Går man på avslutningsfilmen ska man räkna med att det först är lite försenat, sen ska det pratas en del, därefter ska det delas ut priser. Sen blir det förfilm (i år var det den vinnande Du var där med din polare Frank – en uppskattad och rolig kortfilm) och först därefter avslutningfilmen.

Nog om filmfestivalen från min sida för ett år framåt. Puh!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.