Umeå filmfestival: att se

På torsdag börjar Umeå filmfestival. Som vanligt ska jag se ett gäng filmer. Jag har varit en väldigt trogen besökare på festivalen sedan många år tillbaka. Jag tror jag är en av de få besökarna som vissa år köpt totalkortet utan att vara en av ”filmmänniskorna” (de där svartklädda rökande ickeidrottande personerna som kanske känner sig alternativa men är väldigt stereotypa, speciellt i flock som under filmfestivalen).

Hursomhelst, här kommer listan på filmer jag bokat biljetter till.

Jag hade även tänkt se öppningsfilmen Ett hål i mitt hjärta (Lukas Moodyssons nya film) men den sålde slut på någon timme bara, innan vi kom fram på telefonen. Det fanns fler jag ville se, men jag har inte obegränsat med pengar (eller tid för den delen). Det känns dock tråkigt att jag inte har med några kortfilmer alls just nu, jag brukar alltid se minst ett svep av kortfilmer, det är berikande och man får se sådant som man aldrig annars ser då.

Filmfestivalens förhållande till teknik har ofta varit lika dåligt som filmutbudet är bra. Kunskapsnivån hos de hårt arbetande frivilliga som gör att det går runt är dessutom riktigt usel emellanåt. Som att sitta i kassan och inte veta vad totalkortet är eller hur det fungerar, till exempel. Jag är inte ute efter att såga dem, de gör ett hårt jobb, men kan inte alltid så mycket. Därför var det lite kul att läsa följande på festivalens hemsida om dagen för biljettförsäljningens start:

För de mest ivriga cineasterna blev väntan lång på de eftertraktade biljetterna till öppnings-och avslutningsfilmerna. De fick lugnt bida sin tid då ett datorfel försenade öppningen av kassorna i över en timme.

Den andra meningen i citatet ovan kändes ”ah, oväntat”, ungefär. Deras teknik strular alltid. Att köa för biljetterna har jag sedan länge givit upp efter att ha stått där alldeles för många timmar något år. Nuförtiden ringer jag istället. Det är visserligen omöjligt att komma fram de första timmarna, men det har ändå gått bra att få biljetter till alla filmer jag velat se förut (inkl öppnings- och avslutningsfilmerna). Därför var det lite förvånande att när vi (min flickvän hjälpte till att ringa) kom fram vid kvart över fem, dagen för biljettsläppet, så var öppningsfilmen redan slutsåld (eller snarare fullbokad).

Uppdatering: Jag uppdaterar den här postningen löpande med länkar till mina egna recensioner vartefter jag skriver om de filmer jag sett. När filmen tillkommit eller bytts ut har jag också ändrat det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.