Umeå filmfestival: Wonderful Days

Den animerade filmen Wonderful Days var en fröjd för ögonen. Fantastiskt vackra landskap och välgjorda miljöer med stor detaljrikedom. Storyn var också godkänd och filmen som helhelt blir därför bra. (Spoilervarning.)

Vi befinner oss mer än 100 år in i framtiden. Efter Energikrigen skapas Ecoban på en ö i stilla havet, en stad som får sin energi av föroreningar. Inne i staden är allting rent och snyggt, men utanför bor alla de om inte släppts in i Ecoban, marianerna. Marianerna förtrycks och används som mer eller mindre slavarbetare åt ecobanerna. Samtidigt är Ecoban försvagat av att luftföroreningarna minskat. Lösningen för att öka halterna måste bli att bränna oljefälten, men då stryker marianerna med. Det är dock inte ett problem för Ecobans styrande. Men det är det för en avhoppad Ecoban som bara vill se en blå himmel. Tillsammans med marianerna kämpar han emot.

Det är mycket våld och död i filmen, men antagligen lite jämfört med animefilmer, och det blandas med stillhet och drömmen om frid och den blå himmeln. Även en kärlekshistoria lurar i kulisserna.

Det är framförallt de välgjorda animationerna och miljöerna som gör filmen. De tecknade animationerna blandas med ruskigt verklighetsliknande datorrenderad grafik. Eftersom bakgrunder och miljöer är så väldigt detaljerade och verklighetstrogna ter sig själva figuerna, som är tecknade, lite platta. Men det är inget nytt, det är samma sa i Djungelboken och alla andra gamla Disneyfilmer där tecknade figurer ritas mot konstnärligt målade bakgrunder.

Det är inte bara bakgrunderna som är skapade i datorer, även en hel del av animeringen är skapade där också, som otroliga kameraåkningar när man får följa med på färder genom de av miljöförstöringar dystra landskapen kring Econban. Mycket vackert och något som inte går att återskapa i vanlig film. Wonderful Days är en vacker och välgjord animerad film med en handling som är tillräcklgit bra för att göra filmen sevärd och underhållande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.