En hyllning till Georg Riedel

Visst, Astrid skrev böckerna och hon förtjänar allt beröm och all hyllning hon kan få. Men ibland känner jag att kompositören Georg Riedel får för lite uppmärksamhet.

Få saker kan ta en tillbaka till barndomen i ett ögonblick så som tonerna från en av alla melodier Georg Riedel komponerade för Astrid Lindgrens sagovärld. Säg den som är under 50 och inte får ”Instant Childhood™” när han eller hon hör början på Idas sommarvisa eller Du kära lilla Snickerbo. Jag tvivlar på att någon annan kompositör har rotat sig så djupt ner i folksjälen som Georg Riedel har.

http://www.youtube.com/watch?v=4Bkahcz3E1g

Om du kan höra detta utan att tänka på skolavslutning misstänker jag starkt att du ljuger eller inte vuxit upp i Sverige.

För min del är det framförallt tonerna från Pippis filmer och tv-serie som slår an strängar av barndom, nostalgi och en massa känslor. Det var glada och roliga sånger men också mörkare melodier med dova och sorgliga undertoner, ibland rent av lite skrämmande. Som den hårresande Kalle Teodor som Pippi sjunger i långfilmen Pippi Långstrump på de sju haven.

Nu när jag har två små barn går Pippi på heavy rotation här hemma. Det började med den nyare tecknade Pippi-filmen men den förpassades snabbt till dammsamlare när jag började visa den gamla tv-serien och filmerna från 69-70. Både sonen (1,5 år) och dottern (3,5 år) älskar Pippi och min dotter är tidvis övertygad om att hon är Pippi. Sämre förebilder kan en ung tjej ha vill jag lova. Båda barnen gillar att dansa runt och sjunga Sjörövar-Fabbe.

http://www.youtube.com/watch?v=_CPM6wsHkT8

Jag har inte fullt så dåligt samvete när TV:n är barnvakt för en stund om det är gamla Pippi som visas. Men risken är stor att även jag fastnar framför TV:n och än en gång ser till exempel På rymmen med Pippi Långstrump tillsammans med barnen. Det är förunderligt hur väl detta fungerar än i dag.

(Det går inte att nämna Pippi och musik utan att ta upp Jan Johansson som komponerade den klassiska melodin Här kommer Pippi Långstrump. Han gick tyvärr bort redan 1968 och därefter tog Georg Riedel över komponeringen av musik till Astrid Lindgrens filmer och tv-serier.)

Om du har små barn idag, unna dom att ta del av dessa skatter tillsammans med dig och om inte, pallra dig iväg till YouTube och gräv lite i det fantastiska arkiv av melodier som berör både gammal och ung. Och nästa gång du med en nostalgisk tår i ögonvrån tänker tillbaka på Astrid Lindgrens påverkan på din barndom, skänk då en tanke till Georg Riedel också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.