Umeå filmfestival: Blind Flight

På åttiotalet jobbade irländaren Brian Keenan som lärare i Libanon när han blev kidnappad av militanta muslimer. Blind Flight handlar om tiden i fångenskap som han spenderade tillsammans med den engelska journalisten John McCarthy och är baserat på en sann historia.

Vi får följa deras kamp för överlevnad, både fysiskt och mentalt under den flera år långa fångenskapen. Ovissheten, tristessen, smutsen, misshandel men även små glädjestunder mitt i allt det hemska. Och hela tiden en kamp för att inte förlora förståndet. Vi får även se att fångvaktarna är mänskliga de också.

Trots att filmen nästan uteslutande utspelar sig i några stängda rum med två personer griper den tag i en och det känns mycket äkta. Man lever sig in i fångarnas liv samtidigt som man tänker att det är ofattbart att utsättas får sådant. Tankarna gick också oundvikligen till de utlänningar som idag kidnappas i Irak.

Tyvärr gick det inte alltid att förstå den grötiga irländskan som Brian Keenan talade och eftersom filmen inte var textad var det därför svårt att hänga med ibland i konversationerna. Men förutom detta var det en sevärd film som man kommer ihåg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.