Umeå filmfestival: Shortissimo (kortfilmer)

När jag valde filmer till årets filmfestival försöker jag hålla ner antalet till endast 12 filmer för att hålla någorlunda budget. Men vad jag ångrade var att jag inte tagit med några kortfilmer. Det hör till att varje år se minst ett gäng kortfilmer för det är något utöver det vanliga. Kortfilmer är framförallt något man aldrig ser annars, kortfilmer visas möjligtvis på SVT nån enstaka gång, men annars är bio, video, dvd och tv kortfilmslösa. Kortfilmer kan också ta ut svängarna på ett helt annat sätt än en långfilm. På gott och ont, alla kortfilmer är förstås inte bra, vissa är rent usla. men det finns guldkorn som man inte skulle vilja vara utan. När så min kusin kom ner till Umeå för att göra en filmfestivalhelg kunde jag inte motstå att hänga på när han skulle se Shortissimo.

Shortissimo var alltså ett svep med kortfilmer med det gemensamma att de alla var flamländska. Här kommer en kort kommentar om varje kortfilm. Jag kan ha missat något kortfilm, det är så många på kort tid att redan när man går ut genom dörrarna har man glömt hälften.

A Piece of Cake
En av de bättre kortfilmerna. En tjock liten pojke berättar om hur det är att försöka träna balett och vara tjock. Berättandetekniken och filmtekniken är rolig och snygg, det är mycket mättade färger.

A Love Story in B-minor
Ett ungt par jagas av polisen efter att ha skjutit personer vid ett bankrån. Eller vad var det egentligen som hände? Och hur känner man igen en B-film? Tyvärr var denna kortfilm visad via VHS av någon anledning (det var en nödlösning sa de) och denna VHS var visst kladdig och kladdade ner VHS-bandspelaren så att bilden försvann mot slutet och det gick inte att se om filmen.

A Message From Outer Space
En ung man sitter i något som liknar ett slags labb, kanske i en lite mörk och dyster framtid, och lyssnar på signaler från yttre rymden. Till slut kommer ett budskap… Ambitiöst genomförd kortfilm när det gäller dekor och rekvesita. Rätt kul också.

Alicante, Spain 1933
Om jag minns rätt så var detta en av de konstigare och rätt intetsägande kortfilmerna där en kvinna såg ut att vara jagad av en man. Inte något vidare.

Carlo
En kul berättelse lite i stil med engelska filmer som Snatch och Lock, Stock and Two Smoking Barrels. En kille har maximal otur när hans kompis tappar bilen på fötterna och därför ber killen om att hoppa in i hans ställe i fotbollslaget, något som leder till riktigt dåliga händelser. Mörk förväxlingkomedi kanske man kan säga.

Drive Me Crazy
Två tjejer, gissningvis i ett lesbiskt förhållande, sitter i en bil vid olika tillfällen. Inte så spännande, men med lite musik och sång.

Human Day (Beestig Dagje)
Den roligaste kortfilmen, en riktig höjdare. Human Day är en animerad kortfilm där vi får följa en dag i livet hos en kille, men beskrivet genom vilket djur han och omgivningen liknar/känner sig som just då. Han är en flodhäst när han vaknar, en elefant när han går till toaletten, en krokodil när han borstar tänderna, en ko när han åker pendeln (boskapsvagnen) till jobbet, en anka på jobbet (som blir en mus när chefen kommer på honom med att surfa ankporr!) osv osv. Mycket rolig idé och lika roligt genomförd kortfilm!

Héliotropes
Jag vet inte om vi verkligen såg denna film, den står med i programmet, men jag minns den inte.

Solar
Två tjejer som springer för att träffas. Exprimentiell film som inte gav mig så mycket.

Som vanligt väldigt blandat, men man hittar alltid några man gillar. Önskar att jag sett ännu fler kortfilmer än dessa. Och framförallt önskar jag att fler människor, speciellt utanför de filmintresserade kretsarna, kunde få se alla fantastiska kortfilmer som faktiskt görs.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.