Umeå filmfestival: trender

Efter att ha sett 12 långfilmer och 1 svep med kortfilmer under årets filmfestival har jag hittat några trender.

Trend 1: Visa en bit av slutet i början av filmen

Denna trend var verkligen en tydlig trend. Av de 12 långfilmer jag såg under årets filmfestival var det hela 5 stycken som använde sig av idén att visa en bit av filmens slut i början, för att sen återknyta till det i slutet av filmen. För att få veta vilka filmer, håll muspekaren över den här texten. (Ytterliggare en film angränsade till detta, De-Lovely, men där var det nuet som var början och slutet och resten en tillbakablick, så den räknar jag inte.) Tanken är antagligen att väcka ett intresse och funderingar i huvudet på tittaren, och det gör det också, men det känns lika originellt som att ha en J.Lindeberg-tröja just nu.

Trend 2: Förfilmerna försvinner

En av behållningarna med en filmfestival är kortfilmer. Det är filmer man aldrig ser annars och kan vara allt från urusla till riktigt riktigt bra. En trevlig krydda med Umeå filmfestival var förut att före många större långfilmer visades en kortfilm, en förfilm alltså. Med större filmer menar jag såna filmer som drar en stor publik och oftast går i Idun, den överlägset största salongen.

Tyvärr verkar förfilmerna försvinna. I år såg jag bara en enda förfilm och det var i samband med avslutningsfilmen för då presenterades juryns val av bästa kortfilm. Ingen av de andra 11 långfilmerna hade något förfilm, tyvärr. Kanske är det en praktiskt fråga för filmmaskinisten eller logistiken, men som besökare är det en försämring. Till filmen 15 står det i programmet att det skulle visas en kortfilm, men av någon anledning skedde det aldrig.

Trend 3: prästkragar i vinjettgrafiken

Det här, ska erkännas, är inte en egentlig trend. Men jag ville ändå ta med det för det var lite kul. På söndagen såg jag två filmer som verkade ha använt samma effekt till vinjettgrafiken, nämligen att bilden fylls med gulvita prästkrageblommor. Det var två så vitt skilda filmer som den sydkoreanska animerade filmen Wonderful Days och den svenska Falla vackert. Det blev väldigt påtagligt eftersom vi såg filmerna samma dag utan någon annan film emellan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.