Rockbjörnen och smak

Mera musiksnack såhär på nattimmarna. Jag har en rätt bred musiksmak, jag är öppen för att försöka ta till mig nya genrer och jag kan gilla det som ligger på topplistorna och stå för det. Men jag kände mig ändå lite snobbig när jag läste den här listan över Rockbjörnsfavoriter på en svensk blogg. Huh, vilken i mina ögon (öron) smaklös musiksmak alltså. Han lyckas pricka in en hel del av det jag inte gillar alls och samtidigt blanda det med riktigt bra artister (i min smak alltså). Därför kände jag mig tvungen att skriva hur jag skulle ha röstat i Rockbjörnen.

Årets svenska kvinnliga artist: Lisa Miskovsky
Egentligen var det 2003 som var Lisas år, men hon var den enda vettiga att välja på. Anna Ternheim hade gärna fått vara med på listan. (Och sen måste jag ju rösta på Lisa eftersom jag en gång i tiden simtränade med henne.)
Årets svenska manliga artist: Lars Winnerbäck
Självklart.
Årets svenska grupp: The Hives
Jag gillar inte The Hives speciellt mycket, men de har gjort ett bra år helt klart. Sahara Hotnights ligger mig varmare om hjärtat, speciellt eftersom jag såg dom första gången redan när de var fyra 16-åriga coola tjejer och ingen kotte visste vilka dom var.
Årets svenska låt: Elegi – Lars Winnerbäck
All respekt åt The Hives låt, men Winnerbäck går före förstås. Ingen vill veta var du köpt din tröja ger mig kväljningar.
Årets svenska skiva: Vatten under broarna
Inte riktigt lika bra som Söndermarken, men nog så bra ändå. The Hives har varit lite banbrytande med sin väldigt egna stil, men än en gång inte riktigt min smak. In Flames har jag ärligt talat inte lyssnat på även om jag borde. Den kanske är riktigt bra.
Årets svenska nykomling: Anna Ternheim
Lätt val. Såg henne live som uppvärmare före Winnerbäck dessutom. Snook är coola. Men varför är inte Deportees med??
Årets utländska låt: First of the Gang to Die
En låt som jag gillade redan före den blev en hit.
Årets utländska grupp: R.E.M.
Ingen av kandidaterna var speciellt heta i mina ögon, men jag gillar första raden i deras hit Leaving New York: It’s quiet now, and what it brings is everything…
Årets utländska skiva: Encore – Eminem
Jag har nog inte rätt att uttala mig i den här frågan egentligen för jag har lyssnat för lite på skivorna som finns att välja på. R.E.M.s skiva kanske är rikigt bra, t.ex. Jag önskar jag kunde svara Morrisseys You Are the Quarry, men som jag tidigare konstaterade håller inte hela skivan den stil jag hade hoppats på. Så valet faller på Eminem framförallt för att jag verkligen gillade låten Mosh och den fantastiska videon.
Årets utländska artist: Morrissey
Med både Irish Blood English Heart och First of the Gang to Die lyckades han charma oss mer än han nånsin gjorde med The Smiths (om man ser till hur framgångsrik han var – de gamla fansen behövde nog inte charmas igen). Två riktigt sköna låtar.

Så, det var mina val om jag skulle ha röstat. Men jag måste ta upp en annan sak: Varför kan inte Aftonbladet lära sig grundläggande svenska och engelska? En svensk låt ska inte ha stor bokstav på varje ord, det är grundläggande svenska som man lär sig i lågstadiet. Aftonbladet skriver ”Ingen Vill Veta Var Du Köpt Din Tröja” när det naturligtvis ska vara ”Ingen vill veta var du köpt din tröja”. Och grundläggande engelskakunskaper säger att vanliga ord inte ska ha stor bokstav. Aftonbladet skriver ”First Of The Gang To Die” när det ska vara ”First of the Gang to Die”. Kasst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.