Lyckan är gott om plats för många ettor och nollor

Jag öppnade min iBook igår och stoppade in en ny disk, en 100 GB-disk från Seagate, köpt från Dustin för 1595 kr plus moms. Jag har hört många säga hur komplicerat det är att öppna en iBook så jag blev förvånad över hur relativt smärtfritt det gick. Det tog ”bara” två timmar allt som allt och tack vare en bra guide från PB FixIt gick det utmärkt.

När den nya disken var på plats startade jag från en installationskiva och formaterade om disken (skrev nollor över hela disken för säkerhets skull). Sen gjorde jag en ren installation av systemet. Därefter har jag omsorgsfullt plockat över de nödvändiga filerna från min gamla hårddisk (som jag hade backupad på en extern disk) och installerat om program osv. Nu börjar jag få till det riktigt bra och som vanligt känner man sig fräsch som vore man nyduschad när man har en ren installation av systemet.

Att gå från 30 GB till 100 GB var ett jättelyft. 30 GB började bli alldeles för trånbott och det började bli ett akut problem när jag skulle sammanställa mina digitala bilder som jag tagit. För att spara utrymme hade jag plockat ur äldre bilder ur mitt iPhoto Library och lagt på extern disk. Sedan dess hade jag uppdaterat iPhoto och då uppgraderas även iPhoto Library, något som ställer till det då man inte har alla bilder i sitt iPhoto Library.

Lär av detta: Man ska aldrig aldrig peta i iPhoto Library-mappen själv. Det är en dödsynd som kan ge stora problem. För mig uppdagades detta när jag tidigare i vinter försökte lägga tillbaka mina gamla bilder i iPhoto Library (på en annan mac med mera utrymme). Det gick inte så bra och en ombyggnad av iPhoto Library (man startar iPhoto med kommando- och alt-tangenterna nertryckta) resulterade bara i krascher. Jag fick jobba bit för bit och med massor av manuell handpåläggning och kontroll så ingen bild försvann.

Efter timmar och åter timmar med detta slit hade jag till slut ett fungerande iPhoto Library. Men det var på 17 GB och det var en total omöjlighet att få in det på min iBook, jag kan ju inte bara ha bilder där, då går det inte att jobba med den. Att dela upp mitt iPhoto Library var inte ett alternativ, det hade jag lärt mig vid det här laget (jo, jag vet att det finns program som kan göra sånt, men jag litar inte fullt ut på det, jag ville ha allt på ett ställe).

En ny dator vore ju drömmen, men med det stundande bröllopet till sommaren finns det ingen möjlighet att få råd med det just nu. Därför fick det bli en ny hårddisk istället och några timmars skruvande och pysslande för att göra min gamla trötta iBook till en lite piggare och mycket mera rymlig rackare.

Som bonus kan jag numera även ha alla låtar jag rippat med iTunes på iBooken. Förut hade jag dom på extern disk och kunde bara lyssna på dom hemma vid skrivbordet, vilket var klart begränsande. Och jag kan ha allt arbete jag jobbat med de senaste åren samlat på ett ställe. Nice, väldigt nice.

Den nya disken susar en aning, det hörs så pass att man kan störa sig på det om det är knäpptyst i övrigt, men det är rätt lindrigt och något jag definitivt kan leva i gengäld för det större utrymmet. Datorn upplevs också snabbare vilket är rimligt då disken är 5400 rpm jämfört med den gamla på 4200 rpm. Den har också 8 MB cache, jag är rätt säker på att den gamla hade 2 MB. Men det faktum att jag just gjort en ren installation av systemet bidrar säkert också till känslan av kvickare dator.

Nä, nu ska jag fortsätta att göra mig hemmastadd på min nya hårddisk. Ett geekigt nöje som jag gärna ägnar mig åt.

2 reaktioner till “Lyckan är gott om plats för många ettor och nollor”

  1. Är det en Seagate Momentus 100 Gb på 5400 rpm du har? Sedan min IBM disk (12 Gb) kraschade i min gamla G3 så har jag inte haft min digitala musik hemma utan bara på jobbet. När jag bytte till en iBook G4 (60 gb disk) tänkte jag att min gamla PowerBook G4 kunde få tjänstgöra som digital jukebox där hemma. Men att köra en extern firewire-disk är trist och bullrigt, så jag tänkte köpa en 100 gb disk och stoppa i den.

    Antar att den susar så pass lite jämför med min gamla 10 gb som sitter i min Powerbook i dag att jag kommer uppleva den som tyst.

  2. Jepp, det är en sådan hårddisk (kolla länken till Dustin i början av texten). Hittills har den fungerat utmärkt. Suset är märkbart för den förra disken var i princip helt tyst. Men inte så farligt, märks mest om man sitter i en helt tyst miljö. Och jämfört med de externa FW-diskar jag hört är den ju tystare.

Kommentarer är stängda.