Århundradets krig

På måndagskvällarna brukade jag skynda mig hem från träningen för att hinna slå mig ner vid tv:n till 22.00 då Vita huset började, som är bland det bästa som visats på tv och något jag skrivit om förut. Men den senaste omgången av Vita huset har slutat gå sedan länge. Dess plats i SVT 1:s tablå klockan 22.00 på måndagar har istället tagits av Spooks, en brittisk serie om agenterna på MI5. Serien är inte i närheten så bra som Vita huset, men den är ändå rätt ok (även om nuvarande säsongen är svagare än den förra). Hursomhelst, det var inte det jag skulle berätta egentligen, skälet till att jag skriver är att efter jag sett Spooks har jag de tre senaste veckorna flippat över till fyran och serien Århundradets krig, varav det tredje avsnittet av 19 gick ikväll.

Århundradets krig är en nyproducerad tysk dokumentärserie med aldrig tidigare visat arkivmaterial. I serien används autentiskt filmmaterial varav mycket är i färg. Vittnesmål från båda sidor berättar såväl hur de upplevde andra världskriget i stort, som enskilda händelser. Flera internationella historiker deltar i projektet.

I år är det sextio år sedan andra världskriget slutade. Det var ett krig som krävde över 50 miljoner människors liv, på slagfälten från Normandie till Kaukasus, i ubåtskrigföringen som rasade i Atlanten och i bombräderna över städerna. Tydligare än tidigare visade andra världskriget till vilka djup människosläktet kunde sjunka genom de ofattbara skändligheter och illdåd som folk var kapabla till att tilldela varandra.

Ända tills helt nyligen har andra världskriget i all slags dokumentation presenterats med nationell partiskhet. Nu, sextio år efter freden, är tiden mogen för forna fiender att skaka hand och visa vad kriget verkligen handlade om, medan de överlevande fortfarande finns i livet. Innan det är för sent.

Denna beskrivning stämmer bra in på programmet, det är fokus på människorna som deltog i och drabbades av kriget, inte storslagna strategier eller goda mot onda. Huvuddelen av programmet är intervjuer med de som var med när det hände och deras berättelser. Både från den allierade sidan och från den tyska sidan. Allt från enkla meniga till fartygschefer.

Jag har suttit fast vid tv:n varje avsnitt och fascinerats av historierna som berättas. Samtidigt förundras man över hur hemskt krig faktiskt är. Det är lätt att säga att krig är hemskt men svårt att verkligen förstå, när man inte drabbats själv.

Bland det hemskaste är att se hur några få människor (män) med makt kan skapa så mycket tragedier och död, ibland helt till ingen nytta. I de tre avsnitt som gått hittills har det handlat om slaget om Atlanten. Mannen som till stor del bär ansvaret för hur det utvecklade sig var tyskarnas örlogschef Dönitz som fortsatte att skicka ut ubåt efter ubåt med unga tyska män trots att de allierade redan vunnit slaget om Atlanten tack vare överlägsen teknik. Tänk att en person i fel position kan orsaka så många personers död.

I programmet intervjuas överlevande från de tyska ubåtarna och änkor till de som aldrig kom hem igen. Men även de britter och amerikaner som både blev beskjutna av tyska ubåtar eller jagade reda på dem och sänkte dem, intervjuas också. Eftersom det är människorna som är i fokus får man ansikten och äkta berättelser som på ett mycket bättre sätt kan få en att till en viss del förstå krigets fasor. Att sänka ett skepp eller en ubåt var inte bara en seger, det fanns människor där också som därmed förlorade sina liv och det var något de på båda sidor var medvetna om och led med.

Jag kan verkligen rekommendera den här programserien, både för de som är historiskt intresserade men även för de som vill få ett mänskligt ansikte på det nästan ogreppbart stora som andra världskriget var. Inte minst vill jag rekommendera den till de som främst är vapenintresserade, de som gillar båtar, stridsvagnar och krigstaktik mm. Dessa kan få sig en annan bild av kriget, bortanför mäktiga kanonrör och häftiga explosioner.

13 reaktioner till “Århundradets krig”

 1. vill gärna veta när de föjande avsnitten av Århundradets krig sänds, då jag kommer att resa bort ett tag och vill under tiden spela in dem

 2. Jag vill gärna se alla avsnitten o är beredd att köpa filmerna (DVS/VHS) men hellre hyra dem, vem kan ge mig några tips?

 3. jag vill gärna se alla avsnitten o är beredd att köpa filmerna
  kan ni visa programmet i stället på helgen på en timme där man kan orka och titta

 4. Hej Wolfgang! Nej, tyvärr, jag har inte hittat den på DVD på svenska (eller engelska för den delen). Serien heter ”Der Jahrhundertkrieg” på tyska och finns på DVD på t.ex. tyska Amazon.

  Jag hade tyvärr missat att den börjat gå igen på TV4 nu i höst (jag upptäckte det nu när jag googlade lite på serien). Om jag hade vetat det hade jag spelat in alla avsnitt.

 5. Typiskt att man missar en så suverän serie, såg förra avsnittet, skitbra, ngn som bandar på dvd elr vhs hör av er till mig så man kan få köpa kopior

 6. Hej Henrik!
  Jag har spelat in hela serien utom del 10. är det möjligt att köpa en kopia av dig?
  MVH
  Svante

 7. Hej,

  Jag skulle vilja köpa en kopia av DVD serien Århundradets krig. Hittade en gammal slinga på forumet från förra året som behandlade just detta ämne. Om det är någon som kan/vill sälja en kopia (jag missade serien när den sändes) vore jag tacksam. Maila mig gärna på henkepettersson@hotmail.com

  Mvh,

  Henrik

Kommentarer är stängda.