Harry Potter och fången från Azkaban

”Ska ni gå med några barn?” Den frågan fick min flickvän när hon berättade för en kompis att vi skulle se den senaste Harry Potter-filmen, Harry Potter och fången från Azkaban. Det var nog mest på skämt, men samtidigt är det nog många som tror att bara barn kan uppskatta Harry Potter-filmerna. Själv tycker jag att filmerna faktiskt är sevärda för vuxna (med en fortfarande levande fantasi). Och denna, den trejde, var inget undantag.

Det som lockar mig att gå på bio och se ”barnfilmen” Harry Potter är vetskapen om hur välgjorda dessa filmer är. Likt Sagan om Ringen-trilogin är det ett gediget hantverk som ligger bakom varje film. Bra skådespelare, vackra scener, spänning och väldigt bra specialeffekter. Handlingen kan variera lite i kvalité, men är oftast ok och tillsammans med de andra bitarna ges en bra helhet, väl värd att spenderas tid och pengar på.

Vad jag gillar bäst är den magi som filmerna lyckas bygga upp när allting är så välgjort. Man trollbinds till en helt annan värld än den vanliga världen. Jag minns att den andra filmen kändes lite mörkare och lite bättre än den första, men jag borde egentligen se om båda för att verkligen bilda mig en uppfattning. Helt klart är i alla fall att denna, den tredje, inte är sämre än någon av de andra filmerna utan levereras till relativt högt ställda förväntningar. Och det är alltid ett nöje att se Gary Oldman.

Spoilervarning nu. Handlingen i Harry Potter och fången från Azkaban är klurig och likt en bra engelsk deckare får man sitta och bygga upp sina egna teorier om vad som egentligen pågår. Att blanda in tidsresor är alltid problematiskt och även om det är snyggt gjort så ogillar jag det av princip. Det rubbar liksom på allting och går sällan ihop rent logiskt. Sen har jag som vanligt svårt för karaktären Ron Weasley, han ställer oftast bara till det utan att bidra. Det är synd att han aldrig får vara stark och smart. Kanske därför som han inte ens är med i sista biten av filmen denna gång.

På det hela taget ännu en underhållande Harry Potter-film, kanske rent av den bästa hittills.

Betyg: En något svag fyra av fem möjliga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.