Inflyttningsfesten: bakgrund

1 år, 3 månader och 20 dagar. Det var hur lång tid det gick mellan att vi flyttade in i vår lägenhet och att vi ordnade inflyttningsfest. Lite väl lång tid kan tyckas, men det fanns goda skäl. Här är bakgrunden till vår inflyttningsfest. Intressant endast för de närmast sörjande, skulle jag gissa.

Renovering och kartonger överallt

I slutet av mars förra året fick vi äntligen nycklarna till vår nya lägenhet, den trea vi några månader tidigare ropat in i en intensiv auktion. Under två veckors tid lät vi en målerifirma och en golvläggare ta hand om lägenheten för att ge den en total ”make over”. Alla tak målades om. De gamla tapeterna slipades eller revs ner och väggarna bredspacklades för att sedan målas i alla rum utom badrummet (som redan var totalrenoverat). Ekparkettgolvet i vardagsrummet slipades om. I köket, sovrummet, hallen och arbetsrummet revs de gamla plastmattorna upp. Köket fick ett nytt fräscht och snyggt plastgolv, resten av rummen fick nytt äkta trägolv i form av ekparkett. Innanför ytterdörren i hallen lades klinkers med golvvärme under.

Så långt var vår nya lägenhet verkligen tipptopp och de gamla ägarna skulle nog inte ha känt igen sig om de kommit tillbaka på besök. Men sen kom vi med alla våra kartonger och möbler och då blev det tjockt. Att slå samman två fullständiga hushåll, en tvåa i mitt fall och en liten trea i Johannas fall, är inte utan problem. Speciellt om båda personerna har en tendens att samla på sig saker. Över 70 välfyllda flyttkartonger stod utspridda i lägenheten. Det var inget man ville visa upp eller välkomna folk till.

Väntan på möbler

När man har en lägenhet som nästan totalrenoverats vill man också ha lite enhetlighet i möblerna. Vi hade några gamla möbler, men det var mycket vi ville köpa nytt. Vi saknade skrivbord, bokhyllor och garderober till exempel. Att köpa är dock tokdyrt på vanliga möbleraffärer så mot slutet av våren storshoppade vi på IKEA i Sundsvall. Tack vare IKEAs underbara förmåga att strula till det fick vi våra paket först 3 månader senare. 680 kg IKEA-paket fyllde vårt vardagsrum.

När skulle man ha en inflyttningfest egentligen? Från början var lägenheten full av kartonger och allmän bråte. Det gick bara inte. Vi packade upp och röjde, men när man saknar gardrober och bokhyllor är det inte så lätt att packa upp allting. Och IKEA hjälpte ju knappast till med att skynda på möjligheterna att färdigställa lägenheten. När vi väl fått alla våra paket återstod en himla massa byggande och även det tar tid och kraft. Sommaren bjöd på fint väder och även om vi jobbade flitigt med lägenheten orkade vi bara inte köra på för fullt hela tiden.

Sakta men säkert

Under hösten fortsatte vi att tömma kartonger och rensa i punktinsatser. Vardagsrummet tömdes helt på flyttkartonger. Det blev mörkare och mörkare ute och vardagens slit gjorde att framstegen blev få. Men det hade inte stannat av ändå. Vi köpte nya sängar mot slutet av vintern och senare under våren beställdes ytterliggare grejer från IKEA.

Hela tiden skämtade vi med vänner om när vi skulle ha inflyttningsfest. Det var dock mer än bara skämt och vi började allt mer känna att vi kanske på allvar skulle ha en inflyttningfest. För att passa in alla verkade nån gång under sommaren, efter simmarna varit på SM, vara lämpligt. Utan att spika ett datum började vi bli allt mera peppade på att ordna denna fest. I samband med att vi fick veta att en god vän från södra Sverige skulle komma upp hit fick vi en ungefärlig tidsram för när en fest skulle kunna bli av, om det skulle passa henne.

Festdatum spikat

Johanna och jag har två år i rad besökt Piteå dansar och ler (och Johannas hemtrakter), men denna sommar var artistutbudet så svagt att det inte motiverade någon resa. Därmed var den helgen, som låg inom vår tidsram nämnd ovan, fri. Vi bestämde oss för att nu skulle vi minsann boka in en fest hos våra vänner. Vi frågade runt för att se vilka som var i stan den helgen och om fredag eller lördag skulle passa bäst. En gammal simmarkompis och nybliven mamma till sitt andra barn fick oss till slut att bestämma oss för lördagen den 31 juli. Ett mycket bra val såhär med facit i handen.

Under ett besök i Sundsvall under Gatufesten tre veckor före den planerade inflyttningfesten passade vi på att shoppa en del saker som saknats i lägenheten ända fram tills dess. Framförallt hade vi inte haft några gardinstänger (än mindre gardiner) någonstans i lägenheten. IKEA till vår räddning och vi fick med oss ett gäng gardinstänger och en del annat att sätta upp. Nu hade vi tre veckor på oss att få till vår lägenhet så bra vi bara kunde.

Massor att göra, massor gjordes

Jag har dålig grundkunskap om gör-det-själv-saker och när det är något jag inte kan bra själv så drar jag mig för att göra det. I min förra lägenheten misslyckades jag med att borra för en lampa i betongtaket, så jag var lite extra skeptisk till att ge mig i kast med sådant. Men nu hade vi inget val om vi ville få till allting som vi ville ha det och därför var inflyttningsfesten en perfekt spark i baken för oss, för att få lägenheten ”klar” (helt klar blir man ju aldrig, men det är en annan sak).

Första veckan tog vi det lite lugnt, men andra veckan höjde vi tempot och jobbade på ändra fram till själva festdagen. Vi borrade och satte upp lampkrok och lampa i taket i vardagsrummet. Vi bytte dimmer i väggen. Vi satte upp gardinstänger i alla rum utom ett. Vi sydde och satte upp gardiner. Vi satte upp en hylla i köket. Vi satte upp list ovanför diskbänken där man kan fästa olika saker. Vi satte upp en till, rolig, lampa i taket i vardagsrummet. Vi skurade och städade kök och badrum in i minsta detalj. Vi dammtorkade och dammsög. Vi bar ner bråte i källaren. Vi skurade balkongen. Och en hel del till.

Klart vi ska bjuda på mat också

Förutom allt fixande och städande hade vi fullt upp med att planera själva festen. Inte så att vi skulle ha lekar varje kvart, men vi behövde fundera på vilka som skulle komma och vad vi ville bjuda på. Först tänkte vi oss en rätt vanlig fest när man bara träffas på kvällen och beroende på individ konsumerade olika mycket medhavd dryck. Det kändes dock inte riktigt bra så vi valde att ordna en riktig middag med efterrätt och välkomstdrink och allt.

Vi tänkte att om vädret var bra skulle vi bjuda på grillning ute på innergården. Min bror förfogade över en ”studentgrill”, dvs ett halvt oljefat monterat på underredet till en kundvagn. Perfekt att grilla på när man är många. Man kan hälla i två påsar kol utan att det knappt märks. Bord fanns utspridda på föreningens innergård. Men tänk om vädret blev dåligt? Vi duckade för tanken och höll tummarna istället.

All planering som krävs

I och med att vi skulle bjuda på middag blev det en massa saker att planera. Vad ska vi bjuda på? När ska vi handla? Vad ska vi handla? Hur mycket ska vi handla? När ska vi laga maten? Har vi råd? Kort sagt, vi hade fullt upp. Några dagar innan det var dags blev listan över de som skulle komma klar och det visade sig att vi skulle bli hela 16 pers som skulle äta mat. Vi ville inget hellre än att bjuda på mat och dryck, men med så många personer blev det svårt att klara av ekonomiskt. Därför tog vi en mindre summa på 50 kr för mat, dryck och efterrätt. Ingen klagade och förhoppningsvis blev det väl spenderade kronor.

Grillat var redan bestämt och därmed hade vi en utgångspunkt för middagen. Vi ville bjuda på goda grillade benfria fläskkotletter, smaskigt marinerade. Till det ville vi ha potatis. Vi funderade på klyftpotatis, men att värma klyftpotatis i ugn för 16 pers strax innan vi skulle äta kändes knepigt. En god potatissallad som man kunde laga dagen före blev mycket bättre. Potatissallad går förstås att köpa färdig, men hur skulle det se ut? Naturligtvis skulle vi laga vår egen. Ut på nätet och leta recept.

Efter maten skulle vi förstås bjuda på en god efterrätt. Valet föll på cheesecake. Vi fick ett recept av min bror som han fixade från en annan kompis. Det var förstås tvunget att provbakas först. Därför provbakade vi en rejäl cheesecake redan på tisdagen. Som det föll sig kom min bror och en annan kompis förbi på kvällen med en film och då passade vi på att smaka av cheesecaken. Den föll oss alla i smaken. Vi modifierade receptet lite och på torsdagen bakade vi två nya cheesecakes som vi skulle bjuda på efter grillningen.

Det tar mer tid än man tror

En sak som kan ta väldigt mycket tid, mer än man oftast planerar med, är hur lång tid det tar att handla allting man behöver. Speciellt om man valt att laga och baka eget. Vi behövde allting från papperstallrikar och bordsduk till cheesecakeingridienser och marinad. Två gånger gjorde vi rejäla shoppingturer, en på tisdagen och en på fredagen. Det tog ett antal timmar och det blev långa kvitton.

På fredagskvällen hade en av mina kusiner kommit och han hjälpte oss att skala 6 kg potatis. Sen skulle potatisen kokas och skäras upp i tärningar. Därefter skulle vi göra potatissalladerna, två sorter hade vi bestämt oss för. Allting tar väldigt lång tid när det är så stora mängder. I huvudet snurrade tanken ”…eller så kan man köpa färdig potatissallad” men det hade förstås inte varit lika trevligt att bjuda på.

Äntligen dags

Även på lördagen gjorde vi en sista shoppingtur runt på stan för de allra sista grejerna som till exempel vitlöksbröd och gästbok. Klockan 18.00 på lördagskvällen skulle vi samlas i lägenheten och då skulle allting vara klart. Det blev också nästan helt klart. Vi hade äntligen fått klar vår lägenhet och den var skinande ren, dammfri och det var dags att visa upp den för folk. Folk som visserligen sett den innan, men aldrig såhär. Det var dags för inflyttningsfest.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.