Popup visar faran med obevakad gästbok

Förra hösten anordnade Umeå Open en mycket trevlig endagsfestival vid namn Popup. Lisa Miskovsky och Khoma var två av artisterna och det var grymma spelningar. Det sägs att festivalen även blir av i höst med bland annat Sahara Hotnights på scen. Men hemsidan visar dock ingen information om ny festival ännu.

Vad Popups hemsida däremot har – och vad som detta egentligen handlar om – är en gästbok som de ansvariga glömt bort.

Gästboken innehåller just nu när detta skrivs 7653 inlägg. Det vore en bra siffra om det inte vore för att endast 24 inlägg är riktiga inlägg, de resterande 7629 inläggen är spamkommentarer!

Jag har berört ämnet tidigare i samband med mina egna problem med spamkommentarer. Man kan inte låta sidor som anonymt tar emot kommenterar ligga obevakade som Umeå Open gjort i detta fall. Nu har de på sin egen hemsida 7629 inlägg som gör reklam för allt från Anabolic Steroid till free porn video clips.

Detta handlar inte om att hänga ut den utmärkta Popupfestivalens webbansvariga, utan om problemen idag på nätet med spamkommentarer. Skripten som automatiskt postar kommentarer är obevekliga och under ett års tid hinner det samlas stora mängder ifall ingen håller koll på det.

Jag jobbar bland annat med en sajt där elever kan skriva artiklar som de sparar så administratörerna kan gå igenom dom och lägga ut dom på hemsidan. Detta är ett hemmabygga och det är ingen stor sajt utanför sina kretsar, men lik förbannat hittade spambotarna dit och började skicka in artikel efter artikel.

Spamartiklarna hamnade aldrig på hemsidan eftersom de måste godkännas manuellt, men det blev ett drygt jobb för administratörerna att rensa, innan jag kunde vidta åtgärder som stoppade botarna. Spambotarnas försök var alltså dödfött från början, men det spelar förstås ingen roll eftersom allting är automatiserat. De letar ständigt på nätet efter alla typer av formulär där de kan skicka in sitt spam, i förhoppningen om att det landar på en webbsida någonstans.

Jag har på senare tid även början kika närmare på Project Honey Pot som är ett intressant försök att fånga spambotar med så kallade ”honey pots”, ungefär på samma sätt som man fångar getingar med en burk med lite honung i. Jag har skapat en egen honey pot, men än så länge inte fångat några spambotar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.