Umeå filmfestival 2005: Filmer att se

Idag börjar filmfestivalen här i Umeå, eller ”20:e Internationella Filmfestivalen i Umeå” som det fullständiga namnet är. Den är ett lika säkert hösttecken som att björklöven börjar bli gula eller att man slår på golvvärmen i badrummet. Och lika säkert som att hösten är här, lika säkert är det att jag ska se ett gäng filmer på filmfestivalen.

I år är filmfestivalens hemsida en väldigt sparsmakad historia med nästan ingen information sånär som katalogen och körschemat i PDF-format. Förra året hade de en påkostad flashsajt som jag kritiserade. I år verkar de inte haft pengar eller personal till att göra något alls. Det är synd, det vore trevligt med en ordentlig sajt där alla filmerna presenterades på egna sidor mm. Men jag vet att de har haft stora sparpaketet i år eftersom festivalen skötts väldigt dåligt ekonomiskt sätt tidigare år.

Jag ringde och bokade biljetter i år som alltid och precis som förra året var jag föga förvånad över att de hade problem med tekniken. Hela bokningssytemet hade lagt av när biljettkassorna premiäröppnad. Oväntat. De fick i alla fall igång det några timmar senare och jag kunde boka mina biljetter.

I år blev det ”bara” 12 filmer, i alla fall hittills. Här är filmerna jag sa se i år:

 • Torsdag 15 september
  • Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö
  • AB- Normal Beauty
 • Fredag 16 september
  • One Nite in Mongkok
 • Lördag 17 september
  • Det levande slottet
  • After the Day Before
  • Four Brothers
 • Söndag 18 september
  • Tokyo Shorts 2
  • Shutter
 • Måndag 19 september
  • Förälskad, förvirrad
 • Tisdag 20 september
  • Cat in the Bag
 • Onsdag 21 september
  • Avslutningsfilmen
  • Klorin, salmiak och kaffe

Jag lovar inget, men om jag orkar ska jag försöka vara lika ambitiös som förra året och skriva en liten recension av varje film.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.