Sommarplågan 2005?

En het kandidat till årets sommarplåga är tyska Blue Lagoons cover av Break My Stride som just nu är en hit i Europa. Det är möjligt att den är lite för tidigt ute och hinner försvinna innan sommaren, men det har hänt förut att hits från våren håller sig kvar hela sommaren. Och Blue Lagoons version känns verkligen sommar med sina reggaerytmer. Jag tror den blir en sommarplåga i år.

Blue Lagoon har specialiserat sig på covers av åttiotalshits och jag har blandade känslor inför det. Att göra ultrakommersiell musik som försöker mjölka pengar ur andras arbete är inte hedersvärt direkt. Å andra sidan älskar jag åttiotalsmusiken och ser gärna att yngre får upp ögonen för musiken från detta härliga årtionde. Å tredje sida tror säkert de flesta att Blue Lagoon gjort låten själva och inte har någon aning om att det är en cover, vilket förstås stör mig.

Matthew Wilder heter killen som skrev Break My Stride på åttiotalet, som en gåva till sig själv när han var utblottad. Blue Lagoon är inte de första att göra en coverhit av låten, men det var ett tag sedan den sista var en hit. Förra veckan gick Blue Lagoons version av låten in på 20:e plats på Trackslistan och idag steg den 8 placeringar till 12:e platsen.

1984 var jag åtta år och mycket musikintresserad när Herrey’s slog igenom med den fantastiska Diggi Loo, Diggi Ley. Jag har en teori om att musiken man lyssnar på när man är ungefär 8-10 år är den som sätter djupast spår i en (i alla fall om man aktivt lyssnar på musik). För mig innebär det musiken kring 1984-1986 (men även hits redan från 82 sitter djupt i mig) och då, 1984, var det två band som jag framförallt lyssnade på: Herrey’s och Twisted Sister.

Medan Twisted Sister har följt mig hela livet lämnade jag Herrey’s bakom mig rätt tidigt. Det hindrar inte att jag hann lyssna oändligt många gånger på Herrey’s skiva (eller kassettband i mitt fall) Diggi Loo, Diggi Ley som kom just 1984. Låterna från denna skiva är för evigt etsade i mitt inre, även om jag inte tänkt på dom vissa av dom på 20 år.

Varför denna utläggning om Herrey’s? Jo för att på deras skiva från 1984 finns det en låt som heter Ingenting som hindrar mej. Den är inget mindre än en svensk cover av just Matthew Wilders sköna Break My Stride. Den svenska texten är skriven av Ingela ”Pling” Forsman. Att detta var en cover hade jag förstås ingen aning om när jag var åtta år och tyckte att det var en superlåt som Herrey’s gjort. Varje gång Blue Lagoons version spelas på radio kommer det nostalgikänslor i mig och jag kan bara tänka på den svenska texten som Richard Herrey sjöng.

Jag har inte lyckats hitta texten till Ingenting som hindrar mej på nätet, därför har jag skrivit av den från skivan, så ordagrant jag kan:

INGENTING SOM HINDRAR MIG
(Sång: Richard)
(M. Wilder – G. Prestopino – I. Forsman)

Jag såg dej i min dröm i natt
jag sprang för att få fatt dig
och jag trodde jag var ikapp dej
men då var du redan någon annanstans
jag såg hur dina fötter gick som i trans

ref.
Du sa:
Det finns ingenting som hindrar mej
vill inte låta binda mej – oh nej
Du ser väl att jag flyger
det finns ingenting som fångar mej,
vet att jag aldrig ångrar mej – oh nej
Du ser väl att jag flyger

Du sa jag va’ den som du väntat på
att bara jag förstår dej
Jag sa okey du får mej, då blev du rädd
för det du sagt och gjort
Det e’ väl därför som du springer så fort
Du sa:

Ref.
Det finns ingenting…

Det finns inte någon mer än du
– som kan få mej
Det finns inte någon mer just nu
– Som kan nå mej
Om jag möter någon mer som du
– ska jag svara
Jag vill bara vara fri just nu
– För jag vet.

Ref. Det finns ingenting…

Låtar kan vara som tidsmaskiner tillbaka till till tider och minnen man glömt eller gömt. Den här låten är en sån låt.

9 reaktioner till “Sommarplågan 2005?”

 1. Vad lustigt, jag har hela tiden känt igen den som en gammal Herreys låt (mina största idoler på den tiden) men jag hade helt glömt bort texten. Tack för påminnelsen, nu ska jag gå runt o sjunga den på svenska.. :-)

 2. Samma här! Jag fick direkt associationer till Herrey’s när jag hörde den första gången med Blue lagoon men kom inte ens ihåg att de sjöng den på svenska. Till min glädje har de iaf nämnt på radio att det är en cover.

 3. Mmm ljuva minnen. Just den låten har fallit offer för repor på original LP:n hemma, men nu nynnar jag den själv istället. Har försökt lära mina vänner den svenska, och klart bättre, versionen, men de har hitills inte trott att den finns!
  tack

 4. oj jag får också nostalgi känslor
  när jag hör låten jag tänkte genast på herreys
  version på blue lagoons låt den är bra

 5. Tack för texten! Direkt när jag hörde låten första gången började jag sjunga på den svenska texten, men tyvärr satt bara delar av refrängen kvar.

 6. Tänker också direkt på Herrey´s. Jag är 30 år och har en bror på 15 som en dag spelade Blue Lagoons version för mig och frågade om jag hört den ”braiga” låten. Han blev skapligt paff när jag sa att den var bättre på svenska för 20 år sedan.

 7. Hello! Just surfed on the net & found this… I really loved Herrey back in the 80´s, actually I still do!! Hope you are right with the music influence at the age between 8-10, because my children are listening to Herrey now and they are 7 & 10… And they really love Herrey!!

 8. Hej! Ingenting som hindrar mig är helt ok, men jag fastnade först för vinnarlåten Diggi-loo diggi-ley från Melodifestivalen och Eurovision song contest 1984 och älskar den fortfarande, hela texen till ”Ingenting som hindrar mig” + andra videor av Herreys finns på herrey.org och även youtube.com om ni inte redan visste det, ville bara påpeka det :-)

  stichi44@hotmail.com
  måndag 2 juni 2008

Kommentarer är stängda.