Bröstfestivalen

Då var den svenska melodifestivalen över för i år och jag har redan en stark känsla av vad kvällstidningarnas rubriker lär handla om. Bröst. Stora sådana. Ja, och så kanske lite om musik också, om det får plats.

Det är förstås en trend sedan länge i hela samhället, men just när det gäller melodifestivalen började det förra året med skriverier om hur Charlotte Perrellis bröst växte under sändningen som Expressen skrev på löpsedeln (något som också blev årets löpsedel när de 50 dummaste affärsögonblicken 2004 sammanställdes). Charlotte hade precis satt ett barn till världen och hennes barm var därför fylligare än någonsin. Speciellt som den fylldes på hela tiden. Något som Expressen alltså slog upp på löpsedlarna. Hurra för god journalistik.

I år tog det helt skruvade proportioner. Shirley Clamp bjöd på en djup urringning i första delfinalen och kommentarerna haglade om detta (till och med i förväg som när Aftonbladet inför kvällen skrev Shirley Clamp blottar sina bröst.). Rubrikerna handlade om hur hon vann på sin röst och sina bröst. Aftonbladet meddelade att Bröstkuppen gick hem genom att skriva Shirley Clamps bröstkupp gick hem. Segrarinnans djupa och uppmärksammade urringning var det stora samtalsämnet efter deltävlingen. – Hon vann tack vare sina fantastiska bröst, säger Therese Andersson, sångerska i Pay-tv.

Shirley var förstås måttligt nöjd med uppståndelsen kring hennes barm. Till exempel när hon i Aftonbladets chatt fick några frågor kring detta och sensationsjournalistiken i kvällstidningarna valde förstås att döpa artikeln till Varför visar du så mycket bröst?. Hon stack inte under stol med att hon var less på fokusen, som när hon fick frågan om de var äkta och svarade: – Ja, de är äkta men det känns korkat att få kommentera mina bröst hela tiden. En tjej frågade därefter Du har ju en sådan otrolig röst och utstrålning. Varför måste du då visa så mycket av dina bröst? och Shirley svarade – Det är Melodifestival och man får möjlighet att klä upp sig. Om det då innebär att jag som är storbystad visar lite mera bröst än jag gör i en t-shirt så gör inte det mig någonting. Jag hoppas att alla som har läst tidningarna förstår att det inte har någonting med röstningen att göra.

Tyvärr blir det nog inte som Shirley hoppades eftersom tidningarna själva gärna frossar i spekulationerna kring om hennes blottade byst gav poäng. Men Shirley hade en god poäng i vad hon sa, nämligen att storbystade tjejer visar mer bröst om de har på sig urringade kläder. Och där nånstans är kärnan till det hela. För problemet är att storbystade tjejer diskrimineras. De diskrimineras för de har en kropp som måste döljas, annars hamnar all fokus på deras bröst.

Tidningarna slår upp det på löpsedlarna och folk är upprörda över att det ska behöva vara så mycket naket. Något som aldrig hade fått samma proportioner om Shirley Clamp varit en A-kupa. Men har man stora bröst är det vulgärt, blottande, utbjudande, billigt och fel att ha urringat. En sak om det handlar om överdrivna fejkade silikonbomber likt Silvstedts, men när naturligt kurviga tjejer inte får ha samma kläder som andra är det inte riktigt rättvist.

Samtidigt måste man förstås vända på resonemanget också. Folk reagerar på stora bröst, det råder en stor bröstfixering i samhället. Jag har inga siffror på det, men jag kan sätta en slant på att kvinnor som faktiskt i högre utsträckning än män reagerar på det. Det är allmänt känt killar emellan att stora bröst inte alls är det enda idealet. Det är rätt blandat, de flesta gillar lagoma, men det är nästan lika många som gillar små som stora. Tyvärr når det sällan ut till tjejer som engagerar sig i kvinnors rättigheter eftersom man ofta hör att killar bara gillar trådsmala tjejer med jättebomber eftersom det är medias bild och den lyder alla killar under.

Oavsett vad man gillar reagerar dock de flesta på stora bröst, precis som folk reagerar på andra saker som skiljer sig från mängden. Om nån har enorma muskler eller är extremt kortväxt reagerar folk även på detta. Bröst har dock något av en särställning, i alla fall i vårt västerländska samhälle. Händelsen i USA när Janet Jackson, ve och fasa, blottade en bröstvårta och nationen var i chock, säger en hel del om det. Bröstvårtorna är den förbjudna mark man aldrig får gå in på för det är förskräckligt, det väcker anstöt och är omoraliskt i USA. Om de sitter på en kvinna vill säga. För män har friheten att låta överkroppen vara bar och visa den där lite mörkare delen av huden på bröstkorgen utan att det blir ramaskri. Som tur är är Sverige inte USA. Men storleken och mängden hud skapar ändå stora rubriker här i vårt frigjorda land.

Samtidigt som man kan ondgöra sig över kvällstidningarnas frosserier i ämnet måste man inse att det faktiskt är precis detta som talas om ute i stugorna i landet. Det var inte bara några reportrar på Aftonbladet och Expressen som reagerade i enskildhet, jag är rätt säker på att de flesta som såg Shirley Clamps framträdande höjde på ögonbrynen. För stora bröst gör sånt hos folk. Män som kvinnor, tjejer som killar. Men frågan är om tidningarna verkligen ska hänga på detta bara därför? De hävdar att de skriver vad folk vill läsa. Har Shirley en svällande byst i en djup urringning då är det av allmänintresse och därmed stoff att göra rubriker och artiklar av.

Det är möjligt att det är av allmänt intresse, men jag upplever det ändå som rätt lågt att skriva på det sättet som det görs nu. Som när både Aftonbladet (Shirley döljer brösten i Globen) och Expressen (I finalen döljer Shirley brösten) gjorde en nyhet av att Shirley skulle strama upp sig lite inför finalen. Men säljer gör det säkert.

Nästa bröstchock, som tidningarna valt att kalla det, var när Sanna Nielsen visade upp vad hon hade i den andra delfinalen. Den tidigare så tillknäppta Sanna som två år tidigare sagt: Jag kommer aldrig att klä av mig för att få hamna på bild i någon tidning. – Jag vill lämna lite åt fantasin. hade nu valt att trots allt lämna lite mindre åt fantasin: Jag är kvinna nu och det går väl igen i vilka scenkläder jag väljer att ha på mig. Jag hoppas verkligen att alla tycker om min klänning. Det blir vanligare och vanligare att artister visar hud på scenen, så varför inte jag?

I mina ögon har Sanna rätt, hon har rätt att visa hud på scenen hon med. Man kan diskutera om det är rätt eller fel rent allmänt, men min poäng är att om det är ok för normalbystade och småbystade tjejer att visa hud, då borde det vara ok för storbystade att göra det. För precis som Shirley är Sanna, så vitt jag vet, naturligt skapt på det sättet. Och precis som för Shirley skapade det rubriker och kommentarer. Nu handlade hela rapporteringen melodifestivalen om bröst helt plötsligt. Det hade blivit bröstfestivalen.

I Här gör killarna revolt mot alla djupa urringningar meddelade Expressen att Sanna Nielsen vann schlaget om brösten. Och i Schlager-slaget om kläderna att Mycket hud och mycket bröst är trenden bland schlager-SM:s kvinnliga deltagare. Sanna Nielsen, Josefin Nilsson, Camilla Brinck och Arja Saijonmaa tar efter Shirley Clamp. Aftonbladets Fredrik Virtanen ville förstås inte vara sämre utan skrev en helt tuttfixerad artikel inför den andra delfinalen i Linköping som inleddes med Behagen som avgör tävlingen – Ett par stora bröst vinner i kväll. Kanske rent av två par. Han fortsatte med att värna om de stackars barnfamiljerna: Jag har då rakt inget emot bröst. Men när det kommer till barn är det känsligare. Därför är det inte helt klockrent med den tuttkarneval som kommer att visas i direktsänd familje-tv i kväll. Snacka om att styra in folket på en enda typ av tankegångar inför kvällen. Han stoppade inte där utan fortsätter med Ståtliga Sanna Nielsens hisnande byst må vara allra mest påtaglig – Shirley Clamps urringning i Göteborg var rent minimal i jämförelse och Främst slåss den härliga finska bystdrottningen Arja Saijonmaa mot den vilda gotländskan Josefin Nilsson, som gör sitt bästa hon också med den egentligen allra djupaste urringningen. Bröstfestivalen, anyone?

När Jessica Folker klev upp på scenen i den tredje delfinalen var det i den absolut största urringningen hittills. Men här uteblev bröstchock i rubrikerna. Jessica har nämligen små bröst och då är det smakfullt istället. Hennes vågade urringning och klänning blev ett samtalsämne den med, men främst för att den var så ful och inte alls passade på henne. Anders Nunstedt på Expressen lanserade till och med teorin att Hon föll på rösten – och på brösten. Det tror jag inte på, ful klänning, ja, men bröstens fel? Nej. Med lim och tejp hölls allting på plats, men det såg bara udda ut. Här var problemet den hemska klänningen, inte det faktum att hon visade hud. Eftersom hon inte har stora bröst.

Till slut kommer vi då till kvällens stora final i Globen. Både Sanna och Shirley stod på scenen så det fanns flera par bröst att skriva om. Men de hamnade i skymundan ikväll, i skuggan av en annan, ännu större byst. Programledaren Jill Johnson, som normalt sett är bystig hade, precis som Charlotte Perrelli förra året, en av barnafödande ännu mera svällande byst än vanligt. En byst som hon valde att främhäva i diverse utstyrslar under kvällen. Något som knappast undgick någon tittare. Men kvällstidningarna var väl less vid det här laget på att skriva om bröst? Eller inte.

När jag satte mig ner ikväll och började skriva denna text inledde jag med att skriva att jag hade en känsla av vad rubrikerna skulle handla om hos kvällstidningarna. Jag blev därför inte direkt förvånad över att se att Aftonbladet varit snabba med att skriva en artikel om Jills bröstkupp: Urringningarnas Melodifestival har fått en ny drottning. Jill Johnson visar mer bröst än någonsin i kväll. Och petar ner Shirley Clamp och Sanna Nielsen från tronen. Bröstfestivalen, som sagt. Jill gav ett bra svar: Ammar man så ammar man. Att brösten ser ut så här handlar om något fint, det ska man inte behöva dölja.

Därmed är vi tillbaka där vi började, nämligen med Charlotte Perrellis växande bröst. Denna gång är det Aftonbladet: Och efter genrepet i går gjorde hon en Charlotte Perrelli. Brösten växte under sändning. Stackars representanter för skivbolaget som måste ge svar som på frågor om detta: – Jill åkte direkt tillbaka till hotellet efter genrepet för att pumpa ur. Hon har ju en liten bebis och hade inte varit med henne sen åtta på morgonen, säger Maria Molin Ljunggren på Jill Johnsons skivbolag Vilken tur att allmänintresset blev tillfredställt på denna punkt.

Jag avslutar med att konstatera att Sanna Nielsen i alla fall gillar läget (eller är syrligt ironisk mot Aftonbladets reporter, välj själv):

Sanna Nielsen däremot har behållit skärningen över bysten – men kortat klänningen.
– Den är lite, lite kortare. Nu är det mer rock, säger hon.
Funderade du på att inte ha en lika vågad urringning den här gången?
– Nej, jag upplevde alla skriverier som positiva.

PS. Om någon förmått sig läsa ända hit och redan glömt bort vad det hela handlar om kan jag erbjuda en snabbsammanfattning:

 1. Melodifestivalen har blivit bröstfestivalen i kvällstidningarna, men inte bara där.
 2. Tjejer med stora bröst diskrimineras för att de också vill klä sig fräckt.
 3. Folk reagerar på ett visst sätt och därför får man samtidigt räkna med att det ger denna ökade uppmärksamhet.
 4. SVT gillar programledare med mjölkstinna bröst som växer under sändning.

DS.

9 reaktioner till “Bröstfestivalen”

 1. En 99macare tittade förbi som hastigast och installerade hitta.se-tillägget till Mozilla Eldräv. Mycket praktiskt.

  Fan, jag får lite ångest när folk kör såna här seriösa bloggar – själv har jag bara bloglines men i framtiden kanske… Ha’t gött!

 2. Kul att mitt tillägg för Firefox är till glädje!

  Intressant att få kommentaren att det är en seriös blogg, själv ser jag nog inte det så… men det är lite Heinz-effekten över mitt skrivande tror jag, dvs först kommer det inget, sen kommer det inget – sen kommer allt. Typ. Fast nu vet jag i och för sig inte ens om det det var längden på artiklarna eller nåt helt annat som syftades på… så jag kanske bara svamlar :)

 3. Jo, jag insåg halvvägs in i min förra kommentar (speciellt efter att jag sett hur mycket du skrev på din blogg) att du kunde mena något helt annat som designen eller just domänen, därav min misstanke att jag kanske bara svamlade… :)

 4. ÅÅÅÅÅÅHHHHHHHH Sanna universums skönaste och sexigaste, Så vacker att jag bara dånar. Jag är en kille på bara 165 cm och skulle tycka det var underbart att få vara näta låååånga Sanna och låta henne se ner på mig lite överlägset.

 5. Leffe har helt rätt, Sanna är sexigast i universum. Jag skulle vilja se en supersexig video med Sanna där hon är omgiven av hundratals trånande killar som står på knä inför den sköna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.