D500 – till slut

I höstas skrev jag om den hetaste mobilen för tillfället, Samsungs SGH-D500. Den verkade väldigt lovande, men kostade en hel del. Jag ville ha den, men kände att jag inte hade råd. Knappt en månad senare la jag en förhandsbeställning av telefonen trots allt.

Förhandsbeställningen las hos Katshing som just då var billigast på Pricerunner. Det var inte bara för att Katshing var billigast utan även för att de kunde sälja telefonen med förlängt abonnemang. Fördelen med att förlänga är att man både får en räntefri avbetalning av valfri längd (från 50 kr i 12 månader upp till 200 kr i 24 månader) samt en viss ”sponsring” från Telia (i mitt fall) på nästan 500 kr. Allt som allt ansåg jag att jag trots allt kunde unna mig en ny mobil med dessa förutsättningar, som en julklapp till mig själv.

Det stora orosmolnet var att Samsung verkade ha problem att leverera. De första leveranserna av D500 hade skjutits upp flera gånger. När jag la min beställning var det den 17 december som var preliminärt leveransdatum. För att Katshing skulle kunna leverera innan jul, förutsatt att de fick telefonen från Samsung, behövde jag fixa förlängningen av mitt abonnemang i förväg.

För att förlänga ett abonnemang skickar Katshing ett kontrakt som man skriver under och returnerar. Det var precis vad jag gjorde i mitten av december. Här begick jag också ett stort misstag: Jag läste inte det finstilta. Det skulle jag få ångra.

I det finstilta står nämligen att man förbinder sig att betala det förlängda abonnemanget oavsett vad som händer (även om man t.ex. säger upp själva abonnemanget). Jag trodde i min enfald att så länge jag bara hade en förhandsorder och inte betalt eller fått själva telefonen så kunde jag avbryta allting. Vilket alltså inte var fallet.

Den 17 december kom ingen leverans från Samsung och nytt preliminärt datum blev den 10 januari. Besviken av att missa telefonen innan jul bestämde jag mig för att ändå vänta på den. Jag hade läst på nätet i diskussionforum att Samsung hade problem att leverera så jag var inte helt överraskad.

Vad som var lite irriterande var att Samsung levererade D500 som operatörslåst telefon till Telia. Hade jag fått veta att Telia hade förtur hade jag kunna lägga en förhandsorder på en sådan istället och få den innan jul. Men när det väl framkom var det försent. Samtidigt var jag skeptisk till att ha en operatörslåst telefon. Även om jag sett instruktioner på nätet om hur man låser upp den så ville jag helst ha en fri telefon, jag var rädd att den operatörslåsta skulle ha nackdelar som ändrat menysystem eller äldre firmware. Så jag valde att ändå vänta på den fria varianten.

Den 10 januari kom det inte heller någon telefon utan nytt preliminärt datum blev 23 januari. Då började mitt tålamod tryta. Jag hade dessutom börjat läsa om en del nackdelar med D500 som gjorde mig tveksam till om jag verkligen vill ha den här telefonen. Trots avbetalning och sponsring är det rätt mycket pengar och då vill man bli riktigt nöjd med sitt köp.

När även den 23 januari passerade utan leverans var det droppen. Katshing skrev och beklagade sig över detta, men hoppades på leverans den 28 januari. Jag svarade med att jag inte längre var lika sugen på en D500 och ville abryta hela beställning. Men se, det gick inte riktigt. Eftersom jag skrivit under kontraktet att förlänga mitt Teliaabonnemang skulle jag vara tvungen att fortsätta betala det oavsett om Katshing sålde nån telefon till mig eller inte.

Jag var med andra ord bunden att köpa en telefon hos dem, eller se mina pengar gå upp i rök, månad för månad. Jag kunde antingen fortsätta vänta på D500 eller ta en annan mobil. Eftersom det inte finns någon annan mobil på marknaden just nu som jag hellre vill ha kändes det inte så intressant. Jag kunde förstås vänta på nya lanseringar (Sony Ericsson ryktas komma med ett gäng intressanta rätt snart t.ex.) men man vet ju aldrig när dessa modeller kan levereras. Är det något som är säkert i mobilbranschen så är det att saker och ting blir försenade.

Jag var i valet och kvalet men beslöt mig att vänta några dagar till och se om den 28 januari skulle innebära leverans till slut. Döm om min förvåning när jag fick ett mejl från Katshing redan den 27 om att de fått in telefonen! Jag betalade snabbt som blixten med kontokort över nätet och Katshing lämnade över mitt paket till Posten senare samma dag.

Tyvärr var det en torsdag och då råkar man ut för det i-landsproblem jag beskrev igår. Men till slut, igår alltså, fick jag äntligen min D500, efter alla dessa turer.

Telefonen är rätt fräck faktiskt. Skillnaden mot min T610 är stor. De första intrycken var mycket trevliga. Jag ska återkomma med lite mera om själva telefonen när jag hunnit använda den ett tag.

De nackdelar som telefonen har som jag läst om innan (och som jag nämnde om ovan) gäller dock. Den saknar radio vilket t.ex. K700i har. Den saknar möjligheten att byta ut teman eller göra egna. En av de roligaste grejerna med min T610 var just att göra sitt helt egna tema, jag köpte till och med ett speciellt program för detta. Klart tråkigt att D500 inte har något liknande. Dessutom läste jag att Samsung inte uppdaterar telefoner i efterhand, det vill säga att man kan uppgradera sitt firmware i telefonen om det kommer ut en nyare version. Om det är sant vet jag inte, men det är vad andra påstått i alla fall.

Avslutningvis vill jag varna andra som tänker skriva på kontrakt att förlänga abonnemanget på mobilen: det är bindande för hela perioden oavsett om man häver köpet av telefonen. Jag är kritisk till att Katshing inte nämnde det en enda gång utan bara skickade kontrakten med instruktioner om att snabbt returnera det. Det är naturligtvis mitt fel att jag inte läste det finstilta och jag får stå mitt kast. Men som en god service mot kunderna, speciellt när man bara har lagt en icke bindande förhandsorder, borde Katshing förvarna om att det är oåterkalleligt.

Mer om telefonen senare alltså. En sak är i alla fall säker, nya prylar är kul.

2 reaktioner till “D500 – till slut”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.