Jordens avskum

Idag ringde det en säljare till mig. En sådan där riktigt påstridig typ som inte accepterar ett nej och som har gått säljkurser för hur man bäst lurar på folk sina produkter. Jag kategoriserar påstridiga telefonförsäljare som jordens avskum, tillsammans med pedofiler och de som hittar på innehållet på kvällstidningarnas löpsedlar.

Tillägg 2005-07-24: Eftersom en del personer saknar förmågan att förstå en överdrift eller läsa mellan raderna så vill jag bara klargöra att jag naturligtvis inte likställer telesäljare med pedofiler, på riktigt. Det var förstås totalt överdrivet, skrivet som en reaktion på en riktigt ful säljarmetod. Jag skrev aldrig att alla telesäljare var dåliga, bara de påstridiga, men av någon anledning verkar alla ha tagit åt sig.

Jag trodde verkligen att det inte behövdes förklaras ytterligare, men uppenbarligen hade jag fel, av kommentarerna att döma. (Och uppenbarligen är en del telesäljare känsligare för kritik än de som hittar på innehållet på kvällstidningarna löpsedlar, för jag har inte hört från någon sådan.) Men nu är det klargjort en gång för alla: Det är en överdrift, en medveten sådan, riktad enbart mot telesäljare som beter sig som svin.


Jag är med i NIX-registret, men eftersom jag är egenföretagare kan säljare ändå ringa hem till mig om de säljer produkter till företag. Extra populärt verkar det vara att ge sig på småföretagare.

Killen som ringde idag var det värsta jag varit med om hittills. Han lät ungefär som Skåne-Paul (han som spelar Ulf i ICA-reklamen) när han på kluckande skånska pratade och försökte låta som vi var bästa vänner. Vi kan kalla honom Paul.

Han frågade om jag hade hört talas om Enterprodukter och lät mycket förvånad när jag inte hade det, vilket förstås är ett av alla säljknep. Va, är jag den första som ringer om detta? Genom att framställa sig som etablerade försöker de inge förtroende.

Jag är inte förtjust i säljare överhuvudtaget, även om de säljer bra produkter, men i detta fall var hela affärsidén väldigt suspekt. Vad Pauls grundbudskap handlade om var att jag som egenföretagare borde köpa alla mina rengöringsprodukter för hemmet (tvål, schampo, tvättmedel, diskmaskinsmedel, sköljmedel osv) på mitt företag för att spara stora summor pengar. De levererar allting hem till mig och jag får en faktura där det bra står rengöringsmedel som jag sen kan dra av på mitt företag. Vilket naturligtvis inte är tillåtet om jag skulle fråga Skatteverket. Så förutom att de vill lura på mig en årsförbrukning av rengöringsprodukter försöker de aktivt få företagare att fuska med skatten. Trevligt.

Men det som störde mig mest var hans utstuderade försäljningssätt. Han använde sig av ett gäng knep för att ”mjuka upp” kunden:

 • Framställa sig som etablerade och kända. Detta har jag redan nämnt, det handlar om att inge förtroende. Om de är så stora och kända måste det ju vara bra.
 • Skapa en kompisstämning. Genom att tilltala mig vid förnamn som om vi känt varandra i evigheter.
 • Hela tiden ställa frågor som kunden besvarar positivt. Visst vill du spara pengar? Visst håller du med om detta? Visst låter det bra? osv.
 • Ignorera när kunden försöker säga nej. Jag sa att jag aldrig tackar ja till erbjudanden över telefon. Han svarade ”Visst, visst, jag förstår…” och fortsattade med säljsnacket som inget hänt. Ett nej existerar inte.
 • Prata, prata, prata. Hela tiden mata med argument om hur bra det är. Fråga om personliga saker, osv. Förhindra alla försök till eftertanke.
 • Använda grova förenklingar som sanningar. Han räknande snabbt ut att jag skulle spara 18.000 kr per år om jag började ta alla mina rengöringsprodukter på företaget. Och vem vill inte ha 18.000 kr över för annat?
 • Ifrågasätta kundens tveksamheter. Varför vill du inte? Hur kan du tveka på något såhär bra? Vi var ju överens om att du ville spara pengar.

Jag höll god min från början men när han bara babblade och babblade blev jag otålig och försökte förklara att jag gärna tog hans nummer och kunde höra av mig om jag var intresserad samt att jag aldrig tackar ja direkt. Vilket förstås är ett finare sätt att säga att jag vill avsluta samtalet och inte är intresserad. Men Paul kunde absolut inte acceptera något sådant utan blev bara mer och mer påstridig och började ifråga sätta hur jag inte kunde ta ett så bra erbjudande. Kilovis med tvättmedel och annat ville ha skicka till min dörr för bara 6000 kr. Det handlade inte om att lägga ut dessa pengar, nej, det handlade bara om att spara stora summor.

När jag blev ännu mera tydlig och sa att han kunde återkomma nästa årtuseende skrattade han bara och sa ”Men Adrian…”. När han kände att samtalet verkligen var på väg att avslutas så blev han bara fräckare och fräckare. Jag sa att jag inte vill ha någonting alls och Paul svarade med att fråga var han skulle skicka grejerna. Näe, ni ska inte skicka någonting, sa jag. Men han fortsatte bara ”Du är ju egenföretagare, jag skickar det på hemadressen.” Jag sa att han absolut inte skulle skicka något alls och slängde på luren.

Det var som att han hörde ja när jag sa nej. Jag önskar jag hade flippat helt och börjat skälla ut honom och hota med polisanmälan eller nåt, men det kanske vara lika bra att det inte hände. Men man blir upprörd över fräckheten som inte verkade ha några gränser alls. Och det för något som är uppenbart skattefusk. Visst känns det bättre att behålla 18.000 kr än att ge dom till Göran Persson och Pär Nuder? Du förstår vad jag menar, Adrian?

Gee…

Så nu vet ni hur marknadsföringen fungerar för företaget Enterprodukter. Eller kanske man ska säga marknadsavföringen.

78 reaktioner till “Jordens avskum”

 1. Självklart får det inte inhandlas via firman för att förbrukas privat. Missade det där. Undantag är ju om du sköter din tvätt hemma för företaget, exempelvis.

  ”Jag förstår också att en säljare som inte ger sig säljer bättre, naturligtvis. Men det gör ju inte min situation som kund annorlunda. Det är fortfarande lika oangenämt att bli påprackad något. Det är fortfarande lika störande att inte ens tredje gången man säger nej klart och tydligt så får man gehör. Men visst, en sådan säljare kommer att lura några fler personer och därmed få upp sin statistik.”

  Säg nej och lägg på luren, sen är problemet över? Är han otrevlig och/eller påfrestande så är det säljarens sätt att sälja. De ska vara påflugna, det är deras jobb.

  ”En del upplever till och med situationen så jobbig att de till slut tackar ja bara för att få ett slut på samtalet. Det är säkert en uttalad strategi för mindre nogräknade säljare.”

  Absolut, man har endast sig själv att beskylla. Man har fulla möjligheter att tacka nej till det hela.

  ”Vad gäller din liknelse med Siba-säljaren så har du både en poäng och helt fel. Det är helt sant att det som är påfrestande med en telesäljare är att samtalet kommer oönskat om en produkt man inte är ute efter. Går jag in på Siba så signalerar jag att jag är intresserad av deras produkter och därmed har jag tagit första steget och det är inte alls samma situation som med telesäljare. Att det fungerar så är en självklarhet och jag förstår inte riktigt att du ens tar upp det, alla vet det redan.”

  Jo, det är samma sak. Vad jag menade var att när du går fram till en Siba-säljare för att du visat intresse för deras produkter så har du redan i ditt psyke att du är i behov av produkten. När en telefonförsäljare ringer har du inte i ditt psyke att du är i behov av produkten, men du behöver den ändå så småning om… Händer du med på vad jag menar?

 2. Lite rolig tanke, det måste vara nästan 2 år sedan säljaren från Enterprodukter hörde av sig till dig Adrian, kan det stämma? Det är verkligen intressant hur pass väl du minns vad som sas i samtalet, i detalj – du kanske har ovanligt bra minne?
  Jag jobbar inte på skatteverket, faktum är att jag är ganska dålig på skatt överhuvdtaget. Därimot vet jag så pass mycket om avdragsrätten att bara för att du gör ett köp via ditt företag behöver du inte nödvändigtvis göra avdrag för det, du kan ju fortfarande göra ett sk. eget uttag. Du säger att du följer det som skrivs här oven men det verkar inte så. Du har fortfarande noll förståelse för att en säljare inte artigt kan ta ett nej direkt och avsluta sitt jobb. Det vore ungefär som du tog hem en snickare och han började spika, han gör jobbet halvklart men eftersom du kom hem slutade han jobba eftersom han inte vill störa. Han gör inte sitt jobb klart och en säljare som avslutar efter ett nej I EN FAS DÄR KUNDEN INTE VET vAD HAN TACKAR NEJ TILL gör inte heller sitt jobb, kan du ha någon förståelse för detta? Naturligtvis handlar inte detta om att ”pracka” på någon något. Faktum är att jag tror detta väldigt sällan inträffar, inte nu för tiden. Slutligen vill jag bara påpeka något. När du ansluter dig till nix borde du läsa vad det innefattar, det gjorde jag. Då vet du att mobil och företagstelefoner ej går att ansluta till nix.

  Mvh

  Jan

 3. Säljare:

  Säg nej och lägg på luren, sen är problemet över?

  Så länge man inte behöver ta till neandertalsmetoder som att slänga på luren i örat på någon. En säljare kan ha olika metoder och viss mån av övertalning är inom ramarna, men nånstans är det rimligt att kräva att det finns en hederskodex, en värdighet, även bland säljare. En gräns som de inte går över så att de fortfarande kan se sig själv i spegeln nästa dag utan att skämmas. De allra flesta säljare jobbar inom sådana ramar och vi har artiga konversationer där ingen blir upprörd. Det ska inte behöva gå så långt att man slänger på luren i ansiktet på säljaren (vilket ju var vad jag till slut gjorde i fallet ovan). Och det som kan göra en upprörd är när ett sådant försäljningssätt sätts i system av skrupelfria företag. Det är en hårfin gräns till att börja med bedrägeri.

  Är han otrevlig och/eller påfrestande så är det säljarens sätt att sälja. De ska vara påflugna, det är deras jobb.

  Ja, det är det som är så avskyvärt att det kan vara någons jobb att vara otrevlig mot andra. Se själv hur cyniskt det låter.

  Absolut, man har endast sig själv att beskylla. Man har fulla möjligheter att tacka nej till det hela.

  Även det en väldigt krass och cynisk människosyn som kan inte kan stå bakom. Ibland är människor av olika anledningar inte starka nog att stå emot och att sko sig på dessa är bara fel. Vad är nästa steg? Att sälja till senila och förståndshandikappade?

  Vad jag menade var att när du går fram till en Siba-säljare för att du visat intresse för deras produkter så har du redan i ditt psyke att du är i behov av produkten. När en telefonförsäljare ringer har du inte i ditt psyke att du är i behov av produkten, men du behöver den ändå så småning om… Händer du med på vad jag menar?

  Jo, jag hänger med. Och så långt har du rätt: det är i ett helt annat läge då. Men kom ihåg att jag inte talar om alla säljare nu. Jag talar om den avvikande lilla andelen som beter sig ovärdigt för att sälja ytterliggare lite mera. Om säljaren i telefonen är en trevlig person som går att resonera med är jag beredd att ge av min tid även om jag inte är lika psykiskt inställd på att jag vill handla.

  Jag, liksom de flesta andra, föredrar dock att handla på mina villkor och slipper helst objudna säljare, vare sig de gör sitt jobb eller ej. Går jag in i en klädbutik är jag inställd på kläder, går jag in på Siba är jag inställd på elektronik men sitter jag hemma är jag inte intresserad av att handla just nu.

 4. Jan:

  Lite rolig tanke, det måste vara nästan 2 år sedan säljaren från Enterprodukter hörde av sig till dig Adrian, kan det stämma? Det är verkligen intressant hur pass väl du minns vad som sas i samtalet, i detalj – du kanske har ovanligt bra minne?

  Ja, vem vet, jag kanske har det? :) Jag kommer inte ihåg det ordagrant, men i och med att jag skrev om det samma dag så hann jag tänka igen det i efterhand och antagligen gjorde det att jag kommer ihåg det lite bättre än annat.

  Ifrågasätter du att jag kan uttala mig i ämnet två år senare eller var vill du komma? Eller har du missat att jag skrev detta inlägg samma dag som samtalet skedde?

  Jag jobbar inte på skatteverket, faktum är att jag är ganska dålig på skatt överhuvdtaget. Därimot vet jag så pass mycket om avdragsrätten att bara för att du gör ett köp via ditt företag behöver du inte nödvändigtvis göra avdrag för det, du kan ju fortfarande göra ett sk. eget uttag.

  Du missar poängen här. Det låga priset motiverades med att jag skulle dra av allt på företaget. En hel årsförbrukning av allehanda kemikalier för vårt hushåll som i ytterst liten utsträckning skulle kunna motveras som användande inom företaget.

  Rätten att dra av är inte så frikostig som många tror. Det är till exempel ytterst svårt att ens få avdrag för kostnaden av att ha en arbetsplats hemma (t.ex. dra av en del av hyran), trots att man sitter och jobbar hemifrån hela dagen. Än mindre en årsförbrukning av tvättmedel för två personer.

  Jag förstår inte ens varför den här biten är uppe för diskussion. Både jag och säljaren visste att vad det handlade om var att utnyttja mitt företag till att få bättre priser på privata produkter. Det var liksom hela poängen. Säljaren sa ju följande till och med: ”Visst känns det bättre att behålla 18.000 kr än att ge dom till Göran Persson och Pär Nuder? Du förstår vad jag menar, Adrian?”

  Du har fortfarande noll förståelse för att en säljare inte artigt kan ta ett nej direkt och avsluta sitt jobb.

  Du måste förstå att det är milsvid skillnad mellan vanliga säljare av olika slag (vissa väldigt artiga, andra lite mer påstridiga) och den typ av försäljningsteknik som jag blev utsatt för i det här fallet. Jag kan ta rätt mycket, men detta var över gränsen.

  Det vore ungefär som du tog hem en snickare och han började spika, han gör jobbet halvklart men eftersom du kom hem slutade han jobba eftersom han inte vill störa. Han gör inte sitt jobb klart och en säljare som avslutar efter ett nej I EN FAS DÄR KUNDEN INTE VET vAD HAN TACKAR NEJ TILL gör inte heller sitt jobb, kan du ha någon förståelse för detta?

  Om du ska använda dig av en liknelse så ansträng dig i alla fall lite. Den där liknelsen var verkligen så genomusel att jag inte ens orkar kommentera den.

  Naturligtvis handlar inte detta om att “pracka” på någon något. Faktum är att jag tror detta väldigt sällan inträffar, inte nu för tiden.

  Jo, i detta fall handlade det alldeles uppenbart om att pracka på mig något, tro mig. Och ja, det händer väldigt sällan som tur är, för mig har det hänt exakt en gång och den skrev jag om här.

  Slutligen vill jag bara påpeka något. När du ansluter dig till nix borde du läsa vad det innefattar, det gjorde jag. Då vet du att mobil och företagstelefoner ej går att ansluta till nix.

  Om du inte ens orkar läsa första meningen i mitt ursprunliga inlägg så tycker jag inte du har rätt att uttala dig. Naturligtvis vet jag vad NIX innebär, jag skrev det ju i första meningen! Exakt vad av följande är det du inte förstår? ”Jag är med i NIX-registret, men eftersom jag är egenföretagare kan säljare ändå ringa hem till mig om de säljer produkter till företag.”

 5. Eftersom jag anser mig själv vara en av sveriges bästa säljare inom detta vill jag bara säga 2 kloka saker. Det tar ca 10 min att skriva det med pekfingervalsen.

  Man ska INTER övertala kunden. Man ska övertyga kunden

  Säljare som inte tror på sina egna produkter, och kör rakt upp och ner efter ett manus, då kan det ytterst sällan bli RÄTT!

 6. Adrian.

  Det jag ville påpeka med att det var två år sedan säljaren ringde kan du fortf. tillföra nya argument om hur just denna säljaren arbetade. Man undrar nästan om du kan ha någon annan koppling tillföretaget ifråga.

  Ang. Avdrag. Precis som du säger är inte avdragsrätten så frikostig som många tror, detta påverkas ju naturligtvis lite beroende på vilken bolagsform och storlek på företaget i fråga. Kan det inte vara som så att ett lågt pris på en produkt också kan styras av kvantiteten på den beställda produkten? Alltså således kan du göra en beställning via ditt företag (utnyttja?) och dra fördelarna som finns i erbjudandet utan att göra avdrag för produkten? Men okej, om du nu gör avdrag för hyra iom. att du arbetar hemifrån tror jag att du likaväl kan göra avdrag för rengöringsprodukter avsende det utrymma du nyttjar i ditt företag -men som sagt tidigare jag har inte full kolla på hur reglerna kring detta lyder.

  Liknelsen är så genomusel att du inte ens orkar kommentera den. Är den verkligen det? Är det inte som så att det handlar om att göra sitt jobb? Att inte avsluta det för att det blir lite obekvämt? Eller tycker du fortfarande att en säljare kort och gott skall acceptera ett ”nej jag är inte intresserad” efter att ha pressenterat sig själv och sitt företag? Är liknelsen så dålig eller vill du inte kommentera det?

  Om du nu vet att Nix telefonen inte gäller ditt ftg varför tar du upp det? Faller på sin egen orimlighet.

 7. Blev själv uppringd av det här företaget idag.

  Naturligtvis försökte de sälja sina kemikalier till mig, och naturligtvis misslyckades de. Mitt företag har inget kontor, inte ens en del i min lägenhet. Att köpa in rengöringsvaror skulle vara rent olagligt för mig att göra, eftersom det inte finns något bruk i det för företaget, utan bara mitt privata bruk, vilket jag förklarade för säljaren, men han försökte ändå sälja produkterna till mig. Uppvigling alltså. Jag spelade in samtalet, så jag antar att jag skulle kunna anmäla företaget.

  Det första som slog mig var att den här killen kan inte fått många sälj på sistone, för han framstod som närmast desperat att sälja sina varor. Dessutom var det löjligt tydligt att han läste från ett säljmanus. Den där killen var således ingen skådespelare :)

  Jag så flera gånger att det inte var något för mig, att jag inte är intresserad, att jag inte vill ha något och till sist upplyste jag säljaren i fråga om att samtalet spelas in (en ära för honom, jag brukar inte berätta det för de som ringer mig, men han var så påstridig att jag tog till det), varefter han avslutade.

 8. Jag mår dåligt bara jag läser några rader. Känner igen scenariot allt för väl. Som egenföretagare har jag fått många liknande samtal från ett flertal företag. Tvättmedel tex, från 3-4 olika. Att NIX inte biter som egenföretagare är ju för tragiskt. Ni som jobbar med detta ochsitter här och försöker rättfärdiga er, hur fan kan ni? Ni måste vara redigt hjärntvättade eller helt sakna moral! Vill ni slava för skitlöner kan ni väl för fan göra något vettigt med tiden i alla fall, bli biståndsarbetare och gör något gott i världen! Har ett par vänner som hamnat på dylika telemarketingföertag, och ågrat det bittert när dom senare hamnat i riktiga jobb och insett vad det är dom gjort tidigare. Att uppmana och locka egenföretagare, ofta ganska nya sånna, till skattebrott, är vidrigt! Hoppas näste man som får ett sånt samtal bandar det och skickar till lämplig/-a myndighet/-er. Alternativt att en anställd offentliggör manualen för granskning från allehanda sidor.

 9. Jag har bandat samtalet, och funderar på att göra en anmälan för uppvigling. Det är naturligtvis olagligt att uppmana folk till lagbrott, men problemet är väl att man helst vill visa att det är systematiskt, och då räcker det inte med bara en inspelning, utan man vill helst ha fler.

 10. Min pojkvän (som jobbar på Enterprodukter) och jag, läste precis igenom det du skrivit. Vi tycker du har helt rätt! Synd bara att de flesta jobb som finns för ungdommar idag över hela Sverige är just telefonförsjäljar jobb.

 11. Åhhh… Det är ju så enkelt. Säljaren respekterar inte dig. Då ska du inte alls respektera honom heller. Konstigare än så är det inte. Du har inte bett att få prata med honom, du har inte bett att få höra hans synpunkter och absolut inte hans uppmaningar till skattebrott.

  Därför är det bara att strunta i varje ord han säger. När han frågar om man vill spara pengar, så svara inte alls på det. Säg inte ett ljud, eller ställ en irrelevant motfråga om någonting helt annat. Man kan gärna lyssna in sig på gamla Hassan-sketcher, dom körde med samma princip. Vad den andre än säger, så har det ingen som helst betydelse.

  Däremot så brukar jag alltid fråga ut såna här företag om rena grundfakta. Vad heter företaget, hur stavas firmanamnet, vad har de för adress och organisationsnummer (det är dom alltid skyldiga att uppge), var har styrelsen sitt säte. Om han frågar varför du vill veta det, svara undvikande att det tar vi sen. Osv. Om man har lust att göra en anmälan mot dem så är det ju bra fakta att ha till hands.

  Jag lovar. Du kommer inte att ha några problem alls med honom. Han kommer enbart att bli glad att bli av med dig. :-)

 12. Emil, jag förstår att du mår dåligt, du har antaligen en mycket human sida av dig.
  LP, Bandningen är tyvärr värdelös som bevis. För att få banda samtal måste båda parter vara medvetna om det innan bandningen startar.

 13. En person ringde även mig från ovannämnda företag. Eftersom jag får flera oönskade säljsamtal har jag pratat in ett meddelande på min svarare om att telesäljare kan lägga på. Döm om min förvåning när jag har tre missade samtal från dem och dessutom hör orden ’patetiska pajas’ på svararen. Vilka svin!

 14. Jan: Du har sett för många amerikanska filmer. I Sverige har vi generellt sett fri bevisföring, vilket innebär att vad som helst får läggas fram som bevis, sedan är det upp till rätten att avgöra bevisvärdet i det. Vidare stämmer det du säger helt enkelt inte. Det är tillåtet att spela in samtal förutsatt att ena parten känner till detta. Båda parterna behöver inte känna till det. Detta regleras i Brottsbalken 4 kap 9a§.

  Dock kan personuppgiftslagen spela in ifall det gäller digitala inspelningar som helt eller delvis är automatiserade, men där är det en avvägningsfråga mellan den personliga integriteten och det syftet man har. Och det förutsätter naturligtvis att personen i fråga nämner tillräckligt med personuppgifter för att denne ska kunna identifieras.

 15. Ojoj…Vilken tråd. Säg bara -Inte intresserad, och lägg på. Nee det ska samlas bevismatrial osv. Å herregud

 16. Magnus, jag har sett många amerikanska filmer också en del svenska. Några har vart bra några mindre bra, nu till sak, finns ju mycket att läsa om detta med avlyssning tänkte klippa in ett stycka som passar, sagt av svenska åklagare.

  ”Som huvudregel gäller att envar är skyddad mot olovlig avlyssning. Den som med tekniskt hjälpmedel i hemlighet avlyssnar annan kan dömas för ”olovlig avlyssing” enligt Brottsbalken 4 kap 9a §.
  Något formellt stadgande som förbjuder användandet av olagligt åtkomna bevis finns inte i Sverige. Teoretiskt sett kan således också samtal från en olovlig avlyssning användas. I praktiken används sådan bevisning nästan aldrig med hänvisning till exempelvis Europakonv. om mänskliga rättigheter.
  Av privatpersoner gjorda inspelningar brukar generellt sett tillmätas ganska lågt bevisvärde eftersom sådant material kan vara manipulerat. Avlyssningsmaterial från av polisen gjord hemlig avlyssning har å andra sidan normalt sett mycket högt bevisvärde”

  Jan

 17. Jan Jan Jan! Så otroligt korkat. Helt ärligt, förstår du inte skillnaden på ”avlyssning” och ”inspeling”. Det är sant som du säger avlyssning är förbjudet då du själv inte deltar i samtalet. Där emot är det full lagigt att spela in ett samtal där du själv deltar, förutsatt att EN (tex du själv) av parterna är medveten om detta. Så till dej Jan, läs på lite innan du skriver något igen. Det är bara pinsamt!

  Johan S

 18. Jag är inge jurist, så jag gjorde naturligtvis som alla andra som vill veta något om något, jag googlade helt enkelt Brottsbalken 4kap 9a §.
  Avsnittet ovan är saxat från en dialog där en mor undrar om det finns laga grun i att hon spelar in ett samtal när hon talar med sonens langare (bara hon som vet om det, langaren var konstigt nog inte sugen på att vara med). Svaret hon fick var det ovan, tycker det verkar vara fullt tillämpligt på det vi talade om. Så länge Johan S inte är en person med någon som helst utbildning eller erfarenhet som är relevant i ämnet, så står jag orättad.

  Jan

 19. Jag jobbar, sedan 4 år, som försäljningschef på ett företag som säljer kontormateriel över telefon. Så jag är väl införståd i vad som gäller i en sådan här situation. Vi spelar in alla våra samtal. Jag har dagligen diskusioner med kunder om detta. Visst kan det vara pinsamt om man som kund inte talar sanning när man pratar med kundtjänst och sedan får lyssa på en inspeling. Men samtalen bandas först och främst för att skydda kunden. Det är lagligt!

  Johan S

 20. Johans S, ja precis då informerar ni ju aktivt kunden om att ni gör en avspelning.
  Det är ju inte samma sak som att göra det utan att informera.

  Jan

 21. Jobbade på enterprodukter en månad men slutade på grund av sexuella och politiska påhopp. På anställningsintervjun beskrev chefen entertelecomgroup som den perfekta arbetsplatsen och fick mig att känna mig speciell och utvald! I början gick allt bra och jag sålde bra men snart började trakassererna. De fick reda på att jag var vänsterpartist och hela högen på kontoret var moderater. Jag fick aftonbladet slängd i nyllet och de skrek soccejävel och här har du en jävla soccetidning. En anställd sa att jag skulle passa mig och att han kunde få chefen att sparka mig hur lätt som helst. Han frågade även om jag gillade piskor och läder. Detta är inte vad jag kallar en proffessionell attityd. Det enda jag saknar var de trevliga kunderna jag sålde till och att jag aldrig mer kommer att få prata med dem.

 22. Blev uppringd av Enterprodukter nyligen. Säljaren uppmanade uttryckligen till skattebrott (”man startar ju ett företag för att kunna köpa privata artiklar och dra av”). Han jobbade dock efter säljmanus, och eftersom jag bla driver jordbruksverksamhet så försökte han det spåret helt seriöst (kan ju behövas en del rengöringsprodukter där), men när det visade sig vara lönlöst gick han in på att försöka skattefuskspåret istället. Misslyckades hoppas jag, slängde på luren.

  Funderar på att sätta ihop ett köpmanus.

  – ”Är det OK att jag spelar in samtalet?” – ”Inte? Då gör jag det ändå.”

  – ”Jag vill först göra dig medveten om att jag inte har något emot dig personligen, men jag accepterar aldrig något via telefon. Du använder din dyrbara tid bättre genom att ringa någon annan, och jag föreslår därför att vi avslutar samtalet nu, innan vi blir arga på varandra.”

  – ”Vad är erat bolagsnamn?” (motfrågor om varför besvaras med ”vi tar det sen”)

  – ”Vad är erat registreringsnummer?”

  – ”Var har styrelsen sitt säte?”

  – ”Vad har ni för telefonummer?”

  – ”Vad heter du?”

  – ”Vad heter din chef” (Peter Bengtsson)

  – ”Lyssnar Peter Bengtsson nu?”

  – …

 23. ja har faktiskt jobbat på enterprodukter och tyckte det va ett trevligt företag som jobbade med att få företagare att få det produkter som dom ville ha hem till dörren och dom flesta kunder är negativa till en början men när dom väl testat produkterna och kvaliten så blir dom väldigt nöjda och sen så behöver dom ju inte ta det på firman som dom vill använda till privat bruk det är ju upp till var och en så min slutsats är att man inte ska dömma innan man testat mvh

 24. Jag har själv jobbat på Enterprodukter men tröttnade när det gick upp för mig att de var rena olagligheterna man uppmanade företagarna till…

 25. Enterprodukter… Vad är det för skillnad på enterprodukter och exempelvis dessa stackars ungdomar som får sitta med minimilön och sälja abonnemang på telefoner, eller sälja lotter på postkodsmiljonären och inte får en duglig säljutbildning?
  Jo det kan jag lugnt påpeka – enterprodukter har en gedigen helhetslösning på sina produkter och erbjudanden!
  Dom har i säkert 30 år i branschen varit trogna mig och mitt företag genom att år efter år vara psykologer när man mår dåligt, bollplank när man behöver diskutera och även en riktigt bra service då jag kan skicka ett mail till min personliga säljare och få mina grejer levererade med en nästan obefintlig tid!

  Att jag utnyttjar avdrag för mina privata produkter gör mig ingenting med tanke på att det kanske handlar om 5-10 tusen kronor per år medan politiker och andra aktörer förskingrar miljontals kronor och utnyttjar taxiresor och flygresor på våra skattepengar!

  Ha en trevlig dialog med säljaren och du får lika bra service som jag har fått under många år!

 26. Ha-ha..
  Exakt samma sak hände med mig! Jag fick exakt samma erbjudande och samma besparing och allt annat du skrev. Jag fick bara köpa 3 lådor av allt! Fantastiskt! De tar ju dess utom bara 680kr i förpackningsavgift!?!? ..men fraktfritt vid större volymer! Säljaren säger att allt är styrt uppifrån! Jag frågade säljaren om han visste vad ett ”Nej” betyder.. Det fick han veta när jag förklarade det ordet för honom.
  Enterprodukter får inte sälja till vare sig mig eller mina släktingar eller någon av mina kollegor! Det vet de nu!

 27. Lurar kunder att köpa billiga saker dyrt för att dra av på företaget 4 ggr mer än marknads priser skojare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.