På väg mot Paris

Min morfar, 81 år gammal, bor i södra Frankrike och jag har inte besökt honom på hela 12 år faktiskt (även om jag träffat honom här i Sverige så sent som förra sommaren när vi firade hans 80-årsdag). Det var hög tid att göra ett besök och slutet av den här sommaren eller början av hösten verkade en bra tid. Tyvärr var det dystra mörka moln av dålig ekonomi som kastade en skugga på våra planer. Molnen till trots bestämde vi oss för en resa trots allt.

Nu är inte de mörka molnen skingrade för gott, det kommer att bli en del kredit hos nära och kära när vi kommer tillbaka. Skälet till att vi ändå åkte nu var att min syster och hennes kille bestämt ett datum för deras resa dit och då ville vi gärna vara där samtidigt.

Att leta flyg, tåg och hotell på nätet kan vara väldigt tidsödande. Vill man hitta det bästa priset ska man ha tålamod. Nu bokade vi allting via nätet, men jag frågade mig efteråt om det inte vore värt att låta en resebyrå ta hand om allt, omän det blir dyrare. Vår tajta ekonomi gav oss inte den lyxen den här gången. Förutom det rena sökarbetet på nätet och brottandet med dåligt utformade bokningsystem – alla som någonsin bokat en biljett med SAS vet vad jag menar – förutom det är själva planerandet och velande en stor tidsslukare.

Efter många om och men bokade vi till slut vår resa förra veckan. Såhär ser den ut:

1) Vi startar med att flyga billigt ner till Arlanda från Umeå med Nordic Airlink på morgonen lördagen den 21 augusti. Två vuxenbiljetter à 510 kr styck. Tyvärr fanns det bara biljetter på morgonen så det blir till att försöka göra något av den dagen.

2) Vi har bokat rum på det närliggande Arlanda Hotellby där vi spenderar natten för 695 kr. Arlanda Hotellby är 300 kr billigare för ett dubbelrum än Radisson SAS och de har gratis transfer till Arlanda (tar 5 min bara).

3) 06.50 går flyget mot Barcelona med Sterling. Så det blir till att stiga upp tidigt, vi måste ha checkat in senast 05.50. Därav att vi valde att bo på hotell vid Arlanda istället för att leta reda på nån släkting att bo hos inne i Stockholm. Enkelresan med Sterling kostade 2.020 kr för 2 vuxna. (Surt är dock att några dagar efter att vi köpt våra biljetter så startade Sterling en kampanj med 50 % rabatt på sina flygresor. En snabb koll visade att vi skulle ha fått samma biljetter för endast 1.389 kr nu. Surt surt.)

4) Framme i Barcelona kommer morfar och plockar upp oss och kör oss hem till honom, vilket är i bergen, Pyrenéerna, precis på gränsen mot Spanien och väldigt nära Medelhavet.

5) Hos morfar stannar vi i en vecka. Vi kanske hyr bil tillsammans med min syster och hennes kille och ger oss av på utflykter, vi har inte planerat någonting ännu utan tar det som det kommer. Förhoppningsvis är det rätt varmt där fortfarande, både i luften och i havet.

6) Istället för att åka tillbaka hem via Barcelona som min syster och hennes pojkvän ska göra kommer jag och Johanna att sätta oss på ett tåg mot Paris lördagen den 28 augusti. Inte vilket tåg som helst, vi lyxar till det och åker TGV hela vägen till Paris. TGV är de franska snabbtågen som är mycket bekväma att åka i. Vi ska testa något nytt genom att åka i ett dubbeldäckartåg, översta däck. Tågresan kostar 186,60 € (ungefär 1744 kr) för två pers. Vi valde mellan traditionellt nattåg (ung 9 timmar) eller TGV på dagen (dryg 5 timmar), nattåget skulle spara in en natt på hotell i Paris, men å andra sidan är TGV lite lyxigare och man får en god chans att se lite av Frankrike.

7) Vi kommer alltså till Paris på kvällen lördagen den 28 augusti. I Paris stannar vi fyra nätter på hotell. Vi letar fortfarande för fullt efter bra hotell. Problemet är att det finns så himla mycket att välja på och det finns oändligt många sajter som ska hjälpa en att boka hotellrum till absolut bästa pris. Vi har en tajt budget så vi vill helst ha rätt billiga priser, men inte till vilket pris som helst, så att säga. Eventuellt tar vi två nätter på ett hotell och två nätter på ett annat, för att se lite olika delar av Paris, t.ex. två nätter i Montmartre och två nätter i någon annan del av Paris. Vad vi ska göra i Paris har vi inte planerat ännu, men i den staden behöver man aldrig bli uttråkad, så mycket vet jag. Den 31 augusti ska Phil Schiller hålla i keynoten för Apple Expo som startar då, det är ju något som kan vara rätt fräckt för en macintresserad som jag.

8) På förmiddagen onsdagen den 1 september stiger vi på en flygbuss (10 €/person) till Beauvais-flygplatsen för att åka hem med lågprisflygbolaget Ryan Air. Ryan Air flyger som bekant till Skavsta, vilket är bökigt, men det var absolut billigast. Att flyga med SAS är helt otänkbart om man vill flyga enkelresa från Paris (typ 8000 kr/person!). Man kan möjligen köpa en tur och retur och bara åka enkelväg, men det är ändå dyrare än Ryan Air. Resan med Ryan Air kostar, efter tillägg av alla avgifter (vilket Ryan Air aldrig redovisar förrän i slutet av bokningen), 778 kr för oss båda.

9) Från Skavsta tar vi flygbuss till Stockholm City (130 kr/person) och sen flygbuss till Bromma (69 kr/person) för att flyga hem med Malmö Aviations lågprisflyg ”Snålskjutsen” (309 kr/person). Planet från Paris med Ryan Air får inte komma mer än en timme försent för att vi ska hinna till Bromma i tid. Det är lite av en chansning, går den inte hem får vi stanna hos släktingar och hitta ett nytt plan hem nästa dag. Men förhoppningvis hinner vi och landar i Umeå igen vid 22-tiden på kvällen den 1 september.

Det var vår resa i 9 tydliga steg, med priser och allting redovisat. Alltid nån som kanske har nytta av den info (om det nu var så att någon alls läste detta). Vi jobbar fortfarande på att hitta bra hotell i Paris och läser på vad gäller sevärdheter annat man kan göra när man väl är där. En dagsutflykt till Versailles står högt på min önskelista.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.