Namnstatistik

Jag roade mig med att kolla upp lite namnstatistik. För den som inte redan visste de så har Statistiska Centralbyrån en utmärkt namnsökningen som är kul att använda.

Det finns 4779 män som har förnamnet Adrian. Av dessa har 2840 namnet Adrian som tilltalsnamn/förstanamn.

Jag gjorde precis som alla andra gör; sökte på mitt eget namn. Jag har alltid varit rätt stolt över mitt namn och gillat det, bland annat för att det är rätt ovanligt (andra skäl är att det är snyggt, internationellt och historiskt). Det har alltid funnits med i almanackan, men när jag växte upp var det ytterst ovanligt. Under 90-talet fick dock Adrian en riktig boom och det finns ett antal Adrian runt omkring i grundskolan just nu. Men det är ändå under 3000 totalt som kallas sig för det.

Det finns 3 kvinnor som har förnamnet Adrian. Av dessa har 3 namnet Adrian som tilltalsnamn/förstanamn.

Det som ligger nära till hands när man kollat upp sitt eget namn är att kolla hur många av det motsatta könet som har namnet. Adrian är ett utpräglat mansnamn (även om många säkert kommer ihåg Rockys flickvän Adrian i just Rocky) men det finns uppenbarligen 3 kvinnor med det namnet.

Det finns 324 personer som har efternamnet Bengtson.

Efter att ha kollat upp förnamnet måste man ju kolla upp efternamnet också. Det känns bra att vi stavar med ett ”s” i vår familj, till skillnad från den vanligare stavningen:

Det finns 36930 personer som har efternamnet Bengtsson.

Min farfar, tror jag det var, tog bort det extra s:et ur efternamnet med motiveringen att det inte längre handlade om ”Bengts son”. Helt rätt. I dessa tider, när folk hittar på det ena fantasiefternamnet efter det andra för att vara unika, är det trevligt att redan vara speciell. Dock inte så speciell som några av mina vänner (Ångquist, 16 personer) och släktingar (Sigbjörn, 8 personer).

Det finns 159 personer som har efternamnet Adrian.

Och förstås måste man kolla en sak till, förnamnet som efternamn. Detta är lite kul, att det finns så pass många som använder mitt förnamn som efternamn. Tänk om jag skulle gifta mig med en tjej som hette Adrian i efternamn, då skulle jag kunna byta till det och heta Adrian Adrian. Rätt fräck.

Det finns 30 män som har förnamnet Bengtson.
Det finns ingen man som har bengtson som tilltalsnamn.

Ännu mera ovanligt. Jag förstår att ingen av dom valt det som tilltalsnamn. Men ändå alltså…

Det finns 1 kvinna som har förnamnet Bengtson.
Det finns ingen kvinna som har bengtson som tilltalsnamn.

Ah, jag har hittat henne, kvinnan i mitt liv! Om jag skulle gifta mig med henne blir vårt meddelande på telefonsvararen: ”Hej! Du har kommit till Adrian och Bengtson Bengtson. Vi är inte hemma just nu men lämna…”

Nu är nog alla varianter av egotrippade namnsökningar genomförda. Men innan jag knyter ihop påsen måste jag testa en sak:

Det finns 49 män som har förnamnet Robinson. Av dessa har 23 namnet Robinson som tilltalsnamn/förstanamn.

Robinson är alltså ett giltigt och använt förnamn. Tänk om jag skulle byta från Adrian till Robinson i förnamn. Sen gifter jag mig med en av de 159 personerna som har Adrian som efternamn (nån av dom måste ju vara kvinna) och byter från Bengtson till Adrian i efternamn. Då blir mitt nya namn Robinson Adrian! Yes!! B-kändislivet, here I come!