Lycka är lyckad problemlösning

Klockan är på tok för mycket och jag kommer att vara alldeles förstörd imorgon bitti, men just nu är jag väldigt nöjd och glad. Jag är så stolt över en bit php-kod jag skrev för min hemsida, adrianb.info. Det är problemlösning och programmering som är vardagsmat för riktiga programmerare, men för en hackare som jag är det väldigt tillfredsställande och egoförstärkande att lyckas med sådant.

Jag har sedan tidigare en funktion på mitt fotoalbum som slumpar fyra bilder från albumet, men koden var väldigt simpelt gjord (även om jag är stolt över den också). Nu ville jag utöka antalet bilder och istället för att bara bygga på nuvarande kod bestämde jag mig för att göra det snyggt istället. Det som var omständligt i min gamla kod var kontrollen av att inte två slumptal var lika. Samt att jag nästan inte använde några loopar, utan skrev alla steg fyra gånger. Lätt kod att förstå, men oflexibel och arbetsam att modifiera. Och alldeles för många rader.

Min nya slumpfunktion är mycket snyggare gjort och jag behöver bara justera en enda variabel för att utöka eller minska antalet bilder. Och bäst av allt, den fungerade på första försöket! Tillfredsställelsen går nästan inte att beskriva. Geekigt, javisst. Men oavsett vad man tar sig för här i livet så tror jag man blir väldigt nöjd när man löser problem på ett bra sätt och det fungerar som tänkt. Jag har dock inte självförtroende nog att publicera koden. bra är den inte. :)

Resultatet kan i alla fall beskådas på adrianb.info. En sida som jag förövrigt jobbat mycket med överhuvudtaget. Jag plockar de senaste texterna från denna blogg (tack till utvecklarna av WordPress för att det är så otroligt enkelt att jobba med) samt slumpar ett gäng bilder från mitt fotoalbum. Designen är tagen från denna blogg, eftersom det är den design jag jobbat så mycket med nyligt.

Nästa steg är att få mitt fotoalbum att följa samma design. Det ska blir spännande och vore det inte för att jag ska vara på jobbet om ungefär 6 timmar och inte har sovit något ännu så skulle jag sätta igång med det omedelbart.