Tidningen Mobil trodde inte på iPhone

Om man är chefsredaktör för en av Sveriges största tidningar enbart inriktad på mobiltelefoni och driver en av Sveriges största nyhetssajter för mobilrelaterade nyheter kunde man tro att man skulle ha en god känsla för vad som fungerar på marknaden. Men Linus Brohult, chefsredaktör på Mobil, verkar inte riktigt ha den rätta fingertoppskänslan.

När Apple lanserade iPhone för ett och ett halvt år sedan skrev han en krönika med rubriken Apple får det svårt som sågar iPhone som mobil internetplattform och ger Apple dåliga odds på marknaden.

Det kan verka som en billig poäng att gräva upp en så pass gammal krönika, men den säger ändå en hel del om synen på iPhone och det är faktiskt samma iPhone som säljs idag (och redan dagen efter den publicerades tog jag upp det på 99.se).

Imorgon lanseras iPhone 3G över hela världen, inklusive Sverige, men fram till och med idag är det just den iPhone som Mobil kritiserar som har funnits ute på marknaden. Den visar också på en grov missbedömning av den marknad som Mobil av alla borde vara experten på att förstå.

Apples Steve Jobs sade på presskonferensen att det är ”första gången internet verkligen fungerar med en mobiltelefon”. Det är nästan ett skrattretande uttalande faktiskt, och det visar kanske hur mycket Apple underskattar sina konkurrenter. Iphone kommer ut nu under 2007 men har inte ens 3G, än mindre turbo-3G. (Visst, den har Edge men det räcker inte.)

Ja, visst är det skrattretande att iPhone är så bra på internet att Google tappade hakan när dom upptäckte att dom fick 50 gånger så mycket besök från iPhone-användare som från någon annan mobil? 50 gånger! Och i Tyskland har iPhone-användare förbrukat 30 gånger så mycket data som en vanlig kund hot T-Mobile.

Det skrattretande uttalandet i detta fall kom inte från Steve Jobs.

Många mobiler som redan sålts ett bra tag fungerar bättre för internet än Iphone, så är det bara.

Så är det bara? 50 gånger fler besök hos Google. 30 gånger så mycket mer data. är det bara.

Iphone har heller inga fysiska knappar. All inmatning ska göras via skärmen. Fördelen är det ger plats för en stor skärm, vilket är bra för bild- och videovisning. Men det är inte så praktiskt för den som vill skriva sms, eller mata in text. Hur mycket Steve Jobs hyllar sitt tangentbord på skärmen så vet vi att skärminmatning inte är lika snabbt och praktiskt som fysiska knappar. (Många har provat detta före Apple.)

Ändå är trenden just nu att fler tillverkare kommer med telefoner utan fysiska knappar. De flesta verkar överens om att fysiska knappar fortfarande regerar när det gäller snabbhet, men fördelarna med virtuella knappar är mycket stora och försäljningen av iPhone har tydligt visat att kunderna gillar kompromissen.

Kort sagt: Iphone imponerar inte – och Apple kommer inte att få det lätt på mobilmarknaden.

Detta är grunden till problemet i Mobils analys av läget: iPhone imponerade inte på Linus Brohult. Misstaget han gör är att han inte vet vad andra vill ha.

iPhone var en så pass imponerande telefon att tusentals svenskar var beredda att betala flera tusen spänn (upp emot närmare 6.000 kr ibland) för att få en telefon som saknade support, som saknade garanti, som krävde att den hackades och som riskerade att låsas igen om man råkade uppdatera den.

Telia har inte släppt några siffror för hur många som idag använder iPhone i deras nät, men utifrån intresset för SwePhone och utifrån intresset på 99.se skulle jag gissa att det finns mellan 3.000 och 5.000 iPhones i Sverige idag, antagligen ännu fler. Siffrorna är inte så otroliga med tanke på att det t.ex. fanns 42.000 iPhones aktiva i Schweiz i maj i år.

Konkurrenterna har vässat klorna.

Uppenbarligen sitter konkurrenterna fortfarande och vässar klorna, för någon ”iPhone-dödare” har vi inte sett ännu.

Den här versionen av Iphone kommer inte att göra succé som mobiltelefon. Däremot ser Iphone ut att vara en spännande mediaspelare.

Med 6 miljoner telefoner sålda fram till juni i år trots en begränsad marknad och låsning mot operatör så skulle jag nog säga att succé är ett lämpligt ord för en helt ny telefon från en helt ny telefontillverkare.

Men det är under 2008 som iPhone på allvar tar över världen. Trots dyra abonnemang och avsett var tidningen Mobil och dess chefredatör tror.