Svart skärm även på min iBook

Min iBook är ute och reser och jag saknar den.

I slutet av förra året var det allt fler runt om i världen som fick problem med att skärmen på deras iBookar blev svart. Felet var att något gick sönder där kontakten mellan bildskärmen och logikkortet satt. Ett fel som ledde till att skärmen glappade, fick konstiga ränder och oftast dog helt. I övrigt fungerade datorn bra, men utan skärm är den rätt värdelös. För att åtgärda problemet behövdes hela logikkortet bytas ut, en reparation som kostade närmare 7.000 kr om garantin gått ut.

På macdiskussionsforumet 99mac diskuterades problemet. När allt fler fick detta problem började protestsidor på internet dyka upp. En vän till mig hade redan haft problemet, men fick det lagat eftersom hans garanti fortfarande gällde. Kring jul drabbades min flickväns iBook av samma öde och hon hade tyvärr inte kvar någon garanti på datorn. Därför skulle vi bli tvungna att betala närmare 7.000 kr för att få nytt logikkort.

Apple hävdade, som vanligt, att det inte var något konstruktionsfel från deras sida. Fram till slutet av januari när de kröp till korset och erkände problemet. Apple startade ett reparationsprogram för just detta fel. Något som var mycket välkommet för oss, för lagningen av hennes iBook blev plötsligt kostnadsfri. Hon fick mycket riktigt sin iBook lagad utan kostnad och den har fungerat bra sedan dess.

Nu i höst blev jag kontaktad av en vän i Uppsala vars iBook fått samma problem. Han kände dock inte till att det var ett vanligt problem och att det fanns ett reparationsprogram för detta. Av Macademic i Uppsala fick han bara höra att han skulle måste betala 600 kr bara för att få datorn undersökt. Jag vet inte om de faktiskt inte kände till problemet (men det låter osannolikt) eller om de ville tjäna sig en hacka på min vän (mera troligt).

Hursomhelst vände han sig till mig istället och jag berättade om reparationsprogrammet och skickade länken till honom. Han ringde Apple, de kände genast igen problem och skickade bud för att hämta hans iBook för att reparera den. Reparationerna utförs i Holland och hans dator var borta i ungefär två veckor. Idag fick han tillbaka den och nu fungerar den bra igen.

Jag har hela tiden skattat mig lycklig som sluppit detta problem, ett problem som nästan alla iBookägare jag känner har drabbats av. Men inte jag. Fram till förra veckan. Då började skärmen på min iBook uppföra sig konstigt och sedan blev den helt svart. Jag ringde Apple och efter att ha beskrivit felet gick de med på att reparera den. De skickade bud (med UPS) som först kom med en kartong och instruktioner. Där stod det hur jag skulle packa datorn och ringa efter UPS igen för att de skulle hämta den.

I fredags eftermiddag kom budet förbi och plockade upp den, men eftersom det var helg hände inte så mycket förrän på måndagen då den tog sig ner till Stockholm. Igår anlände den till Apples lokaler i Holland och nu ligger den där och väntar på att repareras. Tyvärr verkar det vara brist på komponenter, för statusen för reparationen (vilket man kan kolla på nätet) är ”Hold – Awaiting Part”.

Under tiden har jag hamnat i en knepig sits eftersom jag är rätt beroende av att ha en dator. Inte så att jag absolut måste surfa på kvällarna, men den är ju mitt främsta (enda) jobbredskap också. Därför är jag lite hemlös, utspridd på andra datorer just nu. På kontoret finns en annan mac som jag kan använda som min för det mesta och hemma delar vi på min flickväns iBook, men det är inte speciellt smidigt att ha det så. Jag är van att ha alla mina filer och program samlade på ett och samma ställe. (Däremot är Apples fleranvändarsystem smidigt, framförallt att man kan ha flera användare inloggade samtidigt.)

Så nu sitter jag här och saknar min iBook som ligger på en hylla i Holland. Hoppas den inte blir där alltför länge.

Annars är jag i behov av ny dator, men som vanligt är det en ekonomisk fråga. En iBook G3/800 känns inte längre så pigg och glad för att räcka till för dagligt arbete (och privata nöjen för den delen – som att skriva texter som denna). Drömmen är en PowerBook 15″, men pengarna finns inte tyvärr.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.