Sommarplågor sommaren 2004

Jag ger dig denna sommars sommarplågor.

Förra veckan sammanställde jag en lista för mig själv över vilka tre låtar som ska bli sommarplågor denna sommar. Jag har fortfarande inte vant mig vid att jag faktiskt har en blogg att skriva sådant i, så jag nöjde mig med att trakassera mina vänner med mina förutsägelser. Sen kom jag på bättre tankar och skrev ner det ändå.

En sommarplåga är mer än bara en hit. Det är något speciellt med musiken på sommaren. Den goda smaken får stå tillbaka för lättsamma trallvänliga melodier. Som namnet antyder så handlar det om låter som spelas så ofta att de blir plågor till slut. Radio, TV, diskotek mm – alla matar de sommarplågorna tills vi blöder i öronen.

Nu låter det som om jag hatar sommarplågor och delvis är det väl sant, i alla fall mot slutet av en lång sommar. Men jag gillar också att försöka förstå vad som gör en hit till en hit och framförallt gillar jag att försöka förutse vad som ska bli hits. Och jag har många nostalgiska minnen till sommarplågor som blev soundtrack till somrar som varit. Alla minns vi Common People med Pulp eller Bailando med Paradisio.

En sommarplåga är ofta en låt som smygstartar som hit under våren bland de i media som ligger långt framme (dvs P3 – ingen kommersiell kanal går att jämföra). Så singlar som släpps i maj/juni är ofta de som blir sommarplågor. Här är de tre nya låtarna som jag förutspår ska bli sommarplågor sommaren 2004:

  • Tuffa tider (för en drömmare) – Gyllene Tider
  • Teeny Weeny String Bikini – Günther & The Sunshine Girls
  • Hey boy – Teddybears Sthlm & Swing Fly

Tuffa tider är en löjligt enkel, fånig sak med reggaerytm som många kommer att få på hjärnan i sommar och den kommer att vara mycket svår att få ur skallen när den väl satt sig. Nånstans motvilligt tycker man den är skön, innan PK-filtret hinner slå till. Det är inte helt givet att denna låt blir den största Gyllene-hiten i sommar eftersom den ligger på en dubbelt A-sidig singel med låten En sten vid en sjö i en skog som krigar med Tuffa tider om uppmärksamheten. Hittills har Tuffa tider spelats mindre på P3, men jag tror att när väl värmen och solen kommer i sommar så blir det Tuffa tider som vinner.

Teeny Weeny String Bikini är mestadels bara jobbig. Den har inte samma charm som Tuffa tider, men den är en given hit. Speciellt efter de överraskande (sena) framgångarna för Günthers första skämtlåt Ding Dong Song som jag såg redan i december på Tryck till på ZTV. Då var den lite kul och jag tänkta att den skulle bli en julhit, men den blev aldrig det. Men den var bara seg, för i slutet av februari i år så toppade den singellistan. Och kan den sälja så bra så kommer även denna nya, sommaraktiga låten att bli en given plåga.

Hey Boy är desto roligare. Teddybears har verkligen lyckats göra ett gäng annorlunda låtar som låter väldigt speciella, men samtidigt typiskt Teddybears och framförallt framgångsrika, trots att de vågar ta ut svängarna. Hip Hopper var en stor hit för några somrar sedan och denna sommar kommer nya singeln Hey Boy att spelas mycket flitigt. Låten är helskön med sitt sound och lekfullhelt, tänk ”bom chicka bom”. (P3:s program Salva har de senaste lördagarna kört en mycket rolig remix av Hey boy tillsammans med Nationalteaterns låt Ylle där just ”bom chicka bom” är den gemensamma nämnaren. Naturligtvis är det remixhjälten Jocke Boberg som ligger bakom denna remix.)

I tisdags så gjorde Pop Non Stop i P3 samma sak som jag gjorde förra veckan. Michael Cederberg, som till vardags jobbar med Tracks och även med att välja musik för Sommartoppen, plockade ut de tre låtar han trodde skulle bli sommarhits. Såhär såg hans lista ut:

  • Hej hej Monika – Nic & the Family
  • Teeny Weeny String Bikini – Günther & the Sunshine Girls
  • Tuffa tider (för en drömmare) – Gyllene Tider

På två punkter har vi precis samma låtar. Så långt samma sinne för kommande hits. Michael har däremot plockat med Hej hej Monika istället. Den låten är redan en P3-hit och går väldigt fort från att vara kul till att vara en plåga. Än så länge gillar jag faktiskt den. Men jag tror fortfarande att Hey Boy blir en större hit i sommar. Vi får se vem som hade flest rätt när sommaren är över.

(Denna text är lätt redigerad i samband med att Aetles gick online.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.