Human League var först

Jag lärde mig något nytt alldeles precis. P3 spelade The Human Leagues låt Being Boiled nyss och jag tyckte mig känna igen några toner från syntljuden. Det lät som Visages stora hit Fade to Grey från 1981. Men en eftersökning på nätet visade att det var tvärtom. Human League var först med låten Being Boiled och det var denna som Visage stal/lånade ifrån till sin låt Fade to Grey. Från en Human League-sajt:

Back in the early 80s, artists could get away with lifting chunks from other songs without crediting the original composers. ’You stole my song!’ court cases were fairly common back in the days when singles actually shifted vast units. By default or design (and depending on the cynical mind), Visage’s much loved 1981 classic Fade To Grey (written by Bill Currie and Midge Ure) contains a major ’snippet, nod, steal’ (delete were appropriate) from Being Boiled in the form of the distinctive three-bar analogue synth arrangement (as Steve Strange sings ’ahhhh we fade to grey). This three-bar arrangement is perhaps the most crucial element of Being Boiled and even recently, some radio DJs and music journalists wrongly referred to the music of Richard X’s Being Nobody as Fade To Grey. One can turn a blind eye though as the Visage ’Being Boiled tribute’ is such a fine record in it’s own right (not even Ultravox would go on to match it artistically).

Jag älskar när jag lär mig sånt här.

Fotnot: iTunes Music Store är det perfekt stället om man snabbt vill lyssna på en låt för att ta reda på vilken det är. För er som har iTunes installerat: Lyssna på Visages Fade to Grey Human Leagues Being Boiled.

En kommentar till “Human League var först”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.